Met drie jaar uitstel viert brassband dan toch 100-jarig bestaan: “Destijds had niemand gedacht dat ze vandaag nog over ons zouden spreken”

Vrijdag staat brassband Strijd Naar ‘t Recht na vijf jaar opnieuw in de kerk van Rupelmonde.© dvk

Rupelmonde -

Vrijdag is de kerk van Rupelmonde het decor voor het verjaardagsconcert van brassband Strijd Naar ’t Recht. Het feest werd drie jaar uitgesteld wegens de coronacrisis, maar nu volgt er eindelijk taart.

Dieter Verschooren

Op 1 mei 1920 trokken acht muzikanten trots door de Rupelmondse straten onder leiding van Gustaaf Meirte. ’t Muziek strijd Naar ’t Recht was geboren en zou honderd jaar later uitgroeien tot een brassband met een kleine dertig leden en vooral veel aanzien. “Niemand had toen gedacht dat we vandaag nog over hen zouden spreken, laat staan dat we een concert in de kerk zouden geven”, zegt kleinzoon en naamgenoot van de oprichter Gustaaf Meirte.

“Initieel werd de vereniging in 1920 al opgericht, vlak na WOI. De katholieken en liberalen hadden hier beiden een muziekvereniging, en de arbeiders wilden ook naar buiten komen. Strijd Naar ’t Recht is dus ontstaan uit een bepaalde ideologie, maar vandaag is iedereen hier welkom en zijn de politieke scherpe kantjes eraf.”

Prins Laurent

In 2018 bracht de brassband al een concert in de kerk van Rupelmonde, waar zelfs prins Laurent naar kwam kijken. Vrijdag wordt opnieuw opgetreden in de kerk om het honderdjarig bestaan te vieren. “Door de coronacrisis kunnen we ons jubileum nu pas vieren, terwijl we eigenlijk al 103 jaar bestaan”, zegt Meirte.

Het concert begint aanstaande vrijdag om 20 uur. Een ticket kost 15 euro aan de kassa.

Aangeboden door onze partners