Een van de oudste scholen van Gent is tegelijk een van de modernste: “Maar op één vlak zijn we bewust ouderwets”
Robbe, Greet en Michiel zijn de drijvende krachten achter de ‘digitalisering’ van de school. — © fvv
Virtual reality, artificiële intelligentie, ChatGPT … Het Sint-Lievenscollege op de Zilverenberg heeft de nieuwste technologieën helemaal omarmd. Niet alleen in de lessen technologie, maar ook in andere vakken gaan leerlingen er mee aan de slag. Al is de school op één vlak bewust ‘van de oude stempel’.
Het Nieuwsblad pakt uit met de Onderwijzer, een online tool met tal van nooit eerder gepubliceerde gegevens over alle Vlaamse middelbare scholen van Vlaanderen. Maar terwijl de ene school het al jaren met verouderd materiaal moet doen, heeft de andere school de meest recente snufjes in huis. Wij gingen langs bij een school die helemaal op de digitale kar is gesprongen.
Al meer dan anderhalve eeuw bestaat het Sint-Lievenscollege. Ooit hadden de priesters het er voor het zeggen, vandaag vliegen termen als deepfakes, engineering en design thinking je om de oren. “Die richting zijn we een zevental jaar geleden ingeslagen”, zegt wiskundelerares Greet Bekaert.
“De Vlaamse overheid droeg de scholen op om meer in te zetten op wetenschappen en techniek. Wij zijn toen gaan nadenken hoe we dat creatief konden invullen. Want zomaar leren programmeren om het programmeren, daarmee ga je de leerlingen niet boeien. Dat is niet doelgericht genoeg.”
De oplossing? Een reeks zelf ontwikkelde vakken zoals digiwiskunde (wiskunde op de computer) en Design Thinking, dat probleemoplossend denken stimuleert. “Leerlingen maken bijvoorbeeld 3D-tekeningen waar ze door kunnen lopen, met een VR-bril op hun neus”, zegt Greet. “En wanneer ze over rechte lijnen en punten leren, maken ze zelf digitale kunstwerken à la Mondriaan. Dat maakt de leerstof concreet en stimuleert de creativiteit.” (lees verder onder de foto)
De leerlingen gaan onder meer aan de slag met microcomputers. — © fvv
Mee in bad
Maar de update ging verder dan alleen nieuwe vakken: de hele school dook mee in het bad. “Nederlands, Frans, biologie: alle leerkrachten bekeken hoe ze nieuwe technologie konden betrekken in hun vakgebied”, zegt Robbe Wulgaert, leraar programmeren. “Ik kan in mijn lessen over artificiële intelligentie (AI) wel beweren dat het overal wordt gebruikt, maar als een collega Latijn laat zien hoe onderzoekers AI gebruiken om na te gaan waar en wanneer een tekst is geschreven, is dat een grote meerwaarde. Die samenhang, dat is de grote sterkte van ons project.”
De aanpak wierp onder meer zijn vruchten af tijdens de coronacrisis, toen afstandsonderwijs de norm werd. “We stonden klaar om snel te schakelen”, zegt wiskundeleraar Michiel Curvers. “Alle docenten en leerlingen hadden een laptop. Heel wat leerkrachten gingen meteen aan de slag om handleidingen en lesmateriaal te maken waarmee we op afstand konden werken.”
“We zagen ook snel mogelijkheden. Tijdens de geschiedenislessen gingen de leerlingen bijvoorbeeld virtueel op uitstap naar een Nederlands oudheidmuseum. De gids liep toen met een camera rond in de zalen.”
Eenhoorns
Meisjes in de wetenschapsrichtingen hebben een klein streepje voor. Speciaal voor hen startte het Sint-Lievenscollege het Unicorns-project, een eigen werkgroep rond wetenschap en techniek. “We organiseerden al middagen waarop ze kinderen van de lagere school leerden programmeren”, zegt Greet, die de drijvende kracht is van het project. “De Unicorns (Engels voor ‘eenhoorns’, red.) gingen ook al samen op bedrijfsbezoek, bij de Gentse gamestudio Larian bijvoorbeeld. Daar ontmoetten ze vrouwelijke ontwikkelaars en zagen ze meteen dat het zeker geen mannenwereld is.” (lees verder onder de foto)
De ‘Unicorns’ kregen vorig jaar nog bezoek van minister Petra De Sutter (Groen). (archiefbeeld) — © fvv
Toch is de school op één vlak bewust ‘van de oude stempel’. Smartphones blijven de hele dag in de rugzak, behalve wanneer de leerkracht het expliciet toelaat. Op de speelplaats wordt niet getokkeld, wel gebabbeld en gevoetbald.
“Ook in de klas worden de leerlingen niet afgeleid door hun telefoon”, zegt Michiel. “Daar horen lessen bij rond media- en toestelwijsheid. We laten hen nadenken over hoe storend al die meldingen zijn voor het leerproces. Het is zeker niet verbieden om te verbieden, dat zien de leerlingen zelf ook in.”
Meer uit Onderwijsdossier
Een flinke dosis discipline en gsm-verbod: zo doet een van de best scorende aso-scholen van Vlaanderen het
Vlaanderen telt veel meer leerkrachten dan andere landen, en toch is er lerarentekort: “Met één ingreep heb je er 25.000 bij”
Waarom zijn er zoveel meer C-attesten in het bso? “We moeten het tij snel keren, want deze jongeren zijn nu meer dan ooit nodig”
Nog nooit zoveel studenten in hoger onderwijs, maar één cijfer baart onderwijsexperts zorgen
Tot dertien uur sport per week én verplicht op internaat, toch zijn de wachtlijsten hier lang
Inne is amper 20 en heeft al topgastronomie in de vingers: “Ik stond als kind altijd al mee in de keuken met mama”
“Hoofdleverancier van sterrenchefs sinds 1946”: een dag in het spoor van de leerlingen in hotelschool Ter Duinen
Uitbater (28) van fitnessclub in Vlaamse Ardennen aangehouden na grootschalig onderzoek en meer dan 40 huiszoekingen
Waarom veel buitenzwembaden dicht blijven met een hittegolf in het vooruitzicht
“Pijnlijk dat hij dit niet besefte over de straffen”: Tiktokfilmpje van Mahdi over Reuzegom zindert na binnen CD&V
Arbeider zwaargewond na explosie tijdens werken aan waterleiding
Belfius verhoogt op 1 juli de rente op de spaarboekjes