Oude stadskantoren heropenen als klassevol congrescentrum

Lier -

Het internationaal congrescentrum Constant op de Grote Markt in Lier opent vandaag officieel de deuren. Paul Van den Broeck en Liesbeth Schwartz bouwden de voormalige stadskantoren achter het stadhuis om tot een locatie voor congressen, vergaderingen en coworking.

Chris Van Rompaey

Paul en Liesbeth leerden elkaar dertig jaar geleden kennen bij de Lierse scouts. “Al snel groeiden we uit tot een fantastisch team dat internationaal durft dromen. In 1999 startten we samen met een vennoot HTMS NV op: producent van hoogtechnologische metalen dichtingen die gebruikt worden in extreme omstandigheden. Hierdoor bouwden we wereldwijd een professioneel netwerk uit in nichemarkten zoals lucht- en ruimtevaart, offshore, olie- en gasindustrie, en kernfusieprojecten”, zegt Liesbeth Schwartz.

Liesbeth Schwartz en Paul Van den Broeck in de lobby.© Joren De Weerdt

“Onze deelname aan economische missies naar het buitenland bracht ons op exclusieve locaties. Internationalisering en respect voor andere culturen is nog steeds dé motor van onze succesvolle carrière op wereldniveau. Als geboren en getogen Lierenaars delen wij graag onze ervaring met andere ondernemers die internationaal willen doorbreken. Daarom bouwden we het historische pand Het Schaeckberd, gelegen op de Grote Markt in Lier, om tot een vergader- en congreslocatie, en bieden wij ook kantoorruimtes aan. Hierbij stellen wij graag onze internationale bedrijfsexpertise ter beschikking van onze gasten”, benadrukt Paul Van den Broeck.

Congrescentrum Constant bevindt zich achter het stadhuis.© Joren De Weerdt

Paul Van den Broeck en Liesbeth Schwartz kochten de oude stadskantoren in januari 2019. Concreet gaat het om de gebouwen Brouwerij Het Schaeckberd en De Roode Fles. Dat was eerst een herberg en vanaf omstreeks 1856 een kruidenierszaak die uitgroeide tot een bekende koffiebranderij onder de naam De Doornenkroon. Ernest Van Ouytsel was er de eerste koffiebrander. Het transformeren van Het Schaeckberd tot een coworking- en evenementenlocatie stelde het Lierse echtpaar voor heel wat uitdagingen.

Openheid en licht

“De allergrootste uitdaging was ongetwijfeld het brengen van licht in het gebouw. Het voelde redelijk somber aan door alle tussenmuren en aparte lokaaltjes. Het was heel ingrijpend om zo veel muren weg te halen, maar in de plaats daarvan hebben we veel openheid en licht gekregen. Een andere uitdaging was het thermische comfort van het gebouw dat echt wel te wensen overliet. Het Schaeckberd heeft een prachtige historische gevel, waardoor we hebben besloten om de bestaande raampartijen te behouden en ze langs binnenuit te isoleren”, vertelt Paul Van den Broeck.

De trap van de oude stadskantoen bleef behouden.© Joren De Weerdt

“De hele gevel is trouwens beschermd: die moesten we dus uiteraard volledig behouden. Daarnaast hebben we ook de kluisdeur, van toen de Lierse stadskantoren hier gevestigd waren, behouden. Achter de deur vind je onze toiletten, de best beveiligde toiletten van Lier, met andere woorden. Ook de imposante traphal en het marmer dat je in de gangen vindt, hebben we behouden. Daarnaast zorgen we ook voor een knipoog naar het brouwerijverleden van het pand door op verschillende plaatsen met messing te werken”, aldus Liesbeth.

Achter de oude kluisdeur bevinden zich toiletten.© Joren De Weerdt

“Het Schaeckberd heeft gedurende vijfhonderd jaar brouwerijen gehuisvest. Het pand heeft altijd een functie gehad om mensen samen te brengen: eerst als brouwerij, nadien als stadskantoren. Dat was onze grootste inspiratie: om het verhaal van die verbinding verder te zetten. Bovendien zou het toch fantastisch zijn mocht er opnieuw gebrouwen worden in de Brouwerijstraat? Wel, ondertussen is er een brouwlabo om recepten te testen en we hopen op termijn om met een eigen Constantbiertje naar buiten te kunnen komen”, verklapt Liesbeth.

constant-lier.com

De conference room voor maximaal zestig personen op de eerste verdieping.© Joren De Weerdt

Een van de vier vergaderruimtes.© Joren De Weerdt

De lobby van het congrescentrum.© Joren De Weerdt

De bar op de gelijkvloerse verdieping.© Joren De Weerdt

De lobby van het congrescentrum.© Joren De Weerdt

Een van de coworkingplekken op de tweede verdieping.© Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners