Wielrennen  Elite zonder contract

Jens Teirlinck wil overleden mama eren in Affligem: “Ik verloor haar veel te vroeg”

Jens Teirlinck (archieffoto) vierde zijn rentree in de Omloop van het Waasland:“Het was drie jaar geleden dat ik op dergelijk niveau nog koerste.”© Marc Van Hecke

Jens Teirlinck (27) ruilde het veldrijden opnieuw in voor de weg. De neef van gewezen Belgisch profkampioen Willy Teirlinck volgde de liefde naar Anzegem, maar knipte de vleugels met Affligem nog niet door en stipte de Grote Prijs Affligem in rood aan.

Wim Redant

Jens Teirlinck zweert de cross nog niet volledig af, maar de focus verschuift toch meer naar de weg met zijn nieuwe team Carbonbike-Giordana. “Ik ging de voorbije winter wel wat crossen, maar besloot om de draad als wegrenner opnieuw op te nemen”, zegt hij. “Ook volgende winter pik ik ongetwijfeld nog wat crossen mee, maar dan enkel nog in de nabije buurt en dus niet meer elke week. Als wegrenner dicht ik me vooral een helpersrol toe. Julien Vandenbrande en Fien De Paepe zijn jeugdvrienden en zij haalden me aan boord bij hun team Carbonbike-Giordana dat heel wat sterke renners telt. Met Julien trainde ik al samen op mijn twaalfde. Hij overtuigde me om mijn kans op de weg opnieuw te wagen.”

Koers van het jaar

Teirlincks leven draait nog steeds overwegend rond de fiets. “Ik werk als fietshersteller in Harelbeke bij de broers Julien en Alphonse Vermote. Julien was vorig jaar nog prof. Ik startte bovendien ook als fietshersteller in bijberoep. Ik leerde de stiel tijdens mijn opleiding aan de wielerschool in Aalst. Als laatstejaarsbelofte werkte ik al in de fietsenzaak Van Eyck Sport. Tot vorig jaar werkte ik nog in Wetteren aan de zijde van mijn broer Steven die eveneens fietshersteller is.”

Teirlinck vierde zijn rentree in de Omloop van het Waasland. “Het was drie jaar geleden dat ik op dergelijk niveau nog koerste. In de eerste ronde kreeg ik al af te rekenen met een lekke voorband waardoor ik meteen flink wat energie diende te verspillen. Na één uur stond er 48 kilometer op mijn tellertje. In de kermiskoers van Néchin mengde ik me enkele keren in een aanval. Voor Budingen was ik te laat ingeschreven, al stonden daar finaal slechts 157 renners aan de start en niet het quotum van 175.”

Teirlinck streepte de Grote Prijs Affligem, die zondag 23 april wordt gereden, in rood aan. “Ik verloor mijn mama Rita op veel te vroege leeftijd. Ze ligt begraven in Teralfene zodat ik haar voor de GP Affligem nog eens kan groeten. De Grote Prijs Affligem beschouw ik nog steeds als mijn thuiskoers. Aan supporters zal het me er niet ontbreken. Voor mij geldt de Grote Prijs als de koers van het jaar.”

Aangeboden door onze partners