Mogelijke fusie wordt niet meer besproken in maart: “Koopt meerderheid tijd om dan vast te stellen dat de trein gepasseerd is?”

© idh

Pepingen
Ingrid Depraetere

Er komt dan toch geen bespreking van een eventuele fusie op de gemeenteraad van maart in Pepingen. Dit had burgemeester Eddy Timmermans (LVB) maandag aangekondigd nadat Herne, Galmaarden en Gooik bekend hadden gemaakt dat ze samen willen gaan voor een fusie.

Maar diezelfde avond kregen de Pepingense gemeenteraadsleden plots een bericht in de mailbox dat er op dinsdag 28 maart dan toch geen gemeenteraad zou samengeroepen worden in Pepingen ‘wegens onvoorziene omstandigheden’.

De vraag die op ieders lippen lag bij de oppositiefracties, was of dit uitstel te maken heeft met het fusieverhaal en de positie die Pepingen hierin nog officieel moet innemen. Want met het annuleren van de gemeenteraad van maart en de volgende gemeenteraad pas te plannen eind april, lijkt in Pepingen ook het fusiedebat achteruit geschoven.

“Het feit dat we in maart geen gemeenteraad houden, heeft niets te maken met het debat die we hebben aangekondigd op de gemeenteraad over een mogelijke fusie. Dat is een samenloop van omstandigheden”, zegt burgemeester Eddy Timmermans. “Schepen Cochez is om medische redenen even out waardoor we beslist hebben in maart geen gemeenteraad samen te roepen. Het fusiedebat kunnen we ook nog in april voeren.”

Krap

In Pepingen liggen de politieke verhouding heel krap. De LVB-meerderheid heeft er slechts een zetel meer dan de oppositie. Eind december gebeurde ook al eens dat een geplande gemeenteraad niet doorging omdat een van de gemeenteraadsleden van LVB ziek was.

De oppositiefractie DVP reageerde op het annuleren van de gemeenteraad. “Wij blijven ijveren voor inspraak van alle Pepingen in het fusiedebat, nog voor er een princiepsbeslissing wordt genomen”, zegt Kristof De Cuyper. “We denken dat de meerderheid nu tijd wil kopen om dan vast te stellen dat de trein gepasseerd is.”

Aangeboden door onze partners