Sint-Niklaas aan de leiding in Vlaams kampioenschap ‘tegelwippen’: “We zijn de uitdaging aangegaan om beter te doen dan Aalst en Dendermonde”

In Sint-Niklaas is intussen begonnen met het ontharden van de omgeving van de Houtbriel, zegt schepen Carl Hanssens.© ies

Sint-Niklaas / Sint-Gillis-Waas / Hamme / Berlare / Waasmunster / Moerbeke-Waas -

Een kleine week na de start van het Vlaams kampioenschap ‘tegelwippen’ werd een eerste tussenstand opgemaakt. In de categorie ‘grote gemeenten’ staat Sint-Niklaas aan de leiding.

Ivan Elegeert

Het Vlaams kampioenschap ‘tegelwippen’ loopt nog tot 31 oktober. De deelnemende gemeenten proberen de komende maanden zo veel mogelijk oppervlakken te ‘ontharden’. Voor het Waasland nemen Sint-Niklaas, Hamme, Waasmunster, Berlare, Sint-Gillis-Waas en Moerbeke-Waas deel.

Na een kleine week werd een eerste tussenstand opgemaakt. In de categorie grote gemeenten (+ 45.000 inwoners) staat Sint-Niklaas aan de leiding. Bij de middelgrote gemeenten (tussen 25.000 en 45.000 inwoners) staat Hamme op een voorlopige tiende plaats en bij de kleine gemeenten (minder dan 25.000 inwoners) prijkt Moerbeke op de derde stek. Waasmunster (36ste), Berlare (70ste) en Sint-Gillis-Waas (90ste) volgen een heel eind verder.

“De wedstrijd is voor ons geen doel op zich maar we willen ons wel graag vergelijken met andere steden in Vlaanderen. En met Aalst en Dendermonde zijn we wel de uitdaging aangegaan om het best te scoren”, zegt de Sint-Niklase schepen voor omgeving Wout De Meester (Groen).

Beton maakt plaats voor groen

“Ontharden staat al jaren in ons beleidsplan”, zeggen De Meester en zijn collega-schepen voor Openbare Werken Carl Hanssens (N-VA). “Drie grotendeels verharde plekken in het stadscentrum veranderen straks in ontharde en klimaatbestendige plaatsen: de Houtbriel, school Forum Da Vinci en turnkring Kracht en Geduld. Maar ook elders in de stad maakte al heel wat beton plaats voor groen. We willen ook onze inwoners stimuleren om dezelfde weg te bewandelen. Zo lanceerden we het project ‘geveltuintjes’. We hopen dat dit mensen ertoe aanzet om ook op hun privédomein zaken te ontharden.”

Bij de kleine gemeenten doet Moerbeke-Waas het opvallend goed. “We zijn blij dat het gemeentebestuur is ingegaan op onze suggestie om mee te doen”, zegt Christine Vervaet van de werkgroep FIT Moerbeke die zich de jongste jaren in de gemeente heeft ingezet rond milieu en ecologie. “We roepen ook onze inwoners, verenigingen en scholen op om mee te doen en zich te registreren. Een mooi voorbeeld is de vrije basisschool De Palster waar ze bezig zijn met het vergroenen van de speelplaats. Onze teller kan dus nog flink stijgen.”

Alle info over de wedstrijd en de tussenstand is te raadplegen op deze website.

Aangeboden door onze partners