450 leerlingen van 15 basisscholen proeven van STEM-aanbod Talentenschool

De leerlingen uit het zesde mochten de handen uit de mouwen steken tijdens de STEM-dag.© RR

Turnhout -

Robots programmeren, bruisballen maken en microscopisch onderzoek, het is maar een greep uit de activiteiten tijdens de STEM-dag van Talentenschool Turnhout. “De populariteit neemt nog steeds toe”, ziet directeur Wesley Wouters.

Wouter Adriaensen

STEM staat voor Science, Technology, Engineering & Mathematics ofwel wetenschappen, technologie, techniek en wiskunde. “Onze school heeft het breedste STEM-aanbod van Turnhout”, zegt Wesley Wouters, directeur van Talentenschool Turnhout, het voormalige Atheneum. “Momenteel hebben we een vierhonderdtal STEM-leerlingen, van ASO-richtingen tot automecaniciens. Dat ruime aanbod spreekt aan.”

De technische STEM-profielen zijn nog steeds erg gegeerd op de arbeidsmarkt, zo zeer zelfs dat de krapte onze economische groei bemoeilijkt. In Talentenschool Turnhout kunnen leerlingen vanaf het eerste jaar kiezen voor een STEM-richting. “Zo kunnen ze ontdekken of die aansluit bij hun talenten en interesses. Vanaf het derde jaar krijgen de leerlingen die kiezen voor de richting Natuurwetenschappen en Technologische wetenschappen een STEM-vak.”

Projecten en uitdagingen

Meer dan vierhonderdvijftig leerlingen uit het zesde leerjaar van vijftien basisscholen uit Turnhout en de regio mochten een dag lang proeven van het STEM-aanbod. “Onze leerkrachten laten hen met projecten en uitdagingen zelf wetenschappelijke, technische en wiskundige principes ontdekken. Als ze weten waarom ze iets leren, begrijpen ze de leerstof makkelijker en neemt hun interesse toe. Die aanpak loont want we krijgen meer en meer kinderen tot in onze school voor STEM uit alle verschillende netwerken.” Voor de STEM-dag werkte de Talentenschool samen met onder meer Technopolis en Natuurpunt. (woad)

© RR

© RR

© RR

© RR

www.talentenschoolturnhout.be

Aangeboden door onze partners