Internering gevraagd voor psychiatrische patiënt die verplegers aanviel in 2020

Themabeeld© Shutterstock

Voor de correctionele rechtbank van Mechelen moest zich donderdag een 29-jarige man verantwoorden voor poging tot doodslag. Hij verbleef in een psychiatrische instelling en viel er twee verplegers aan met een mes. Het parket vraagt de internering, de verdediging vraagt om de opgestarte behandelingen verder te zetten.

jvhBron: BELGA

De man viel op 19 mei 2020 twee verplegers aan met een mes in het Universitair Psychiatrisch Centrum in Duffel. Hij had een psychose en was ervan overtuigd dat ze hem levend in een oven zouden gooien. Eerst viel hij een mannelijke verpleger aan met een mes, die kon het mes afhouden. Daarna keerde hij zich tegen een vrouwelijke verpleger en maakte drie steekbewegingen maar ook zij kon de man ontwijken. De politie, die in het gebouw aanwezig was voor een ander dossier, hoorde de hulpkreten en kon de man overmeesteren. 

“De man was toen, en vandaag nog steeds, ontoerekeningsvatbaar”, zei de procureur. “Hij volgt begeleiding en volgt alles goed op, maar er is een duidelijk oorzakelijk verband tussen zijn geestenstoestand en de feiten. Daarom vorder ik de internering. De kans op recidive is immers zeer groot.”

De advocate van de man vroeg om de feiten te herkwalificeren naar opzettelijke slagen en verwondingen. “Hij had nooit de intentie om iemand te doden, hij dacht dat alle mensen rond hem acteurs waren en wilde naar buiten vluchten. Hij vond een mes en gebruikte dat om zijn pad naar buiten vrij te maken. Intussen kreeg hij dankzij de therapie inzicht en besef, en is er een groot gevoel van schuldbesef en schaamte aanwezig. Hij heeft een heel traject afgelegd en is nog steeds volop in begeleiding. Hij krijgt een enorme hulp daarbij van zijn ouders en is goed omringd. Ik vraag dan ook om de huidige hulpsituatie te willen bestendigen.”

De man zelf herinnert zich weinig van de feiten. “Ik keek de dood in de ogen en dacht dat ze me iets zouden aandoen, me zouden doden”, zei hij. “Nadien heb ik me wel meteen overgegeven aan de politie.” Een vonnis is er volgende maand.

Aangeboden door onze partners