Patiënt gaat personeel van psychiatrie met mes te lijf: “Hij dacht dat ze hem gingen executeren en in de oven steken”

Het incident speelde zich in 2020 af in het UPC Duffel.© UPC

Duffel, Lier -

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag de internering gevraagd voor een 28-jarige Lierenaar. Die ging in mei 2020 door het lint toen hij was opgenomen in de psychiatrische instelling van Duffel. De man bedreigde er twee personeelsleden met een mes. Hij zou een psychose hebben gekregen en dacht dat ze hem zouden executeren en zelfs in een oven zouden steken.

Theo Derkinderen

De jonge Lierenaar had zich in het voorjaar van 2020 vrijwillig laten opnemen in het Universitair Psychiatrisch Centrum (UPC) in Duffel omdat hij kampte met een problematiek rond psychoses. Op 19 mei ging de man helemaal door het lint, haalde een mes tevoorschijn en bedreigde er twee personeelsleden mee.

De man maakte steekbewegingen richting het hoofd van een mannelijk en vrouwelijk personeelslid. Een politieploeg die toevallig in het ziekenhuis was, kwam af op het hulpgeroep en kon de twintiger overmeesteren.

Volgens het Openbaar Ministerie was er sprake van poging tot doodslag. De slachtoffers raakten gelukkig maar lichtgewond, maar waren wel fel onder de indruk van hetgeen ze hadden meegemaakt. De Lierenaar verkeerde op het moment van de feiten in een psychose en verklaarde later dat hij dacht dat ze hem gingen executeren in de psychiatrie en zelfs in de oven zouden steken. “Ik heb die mensen aangevallen met een mes. Dat klopt. Maar ik heb nooit de intentie gehad om hen te doden. Ik wil me ook oprecht excuseren bij die mensen”, benadrukte de Lierenaar tijdens het proces.

Traject doorlopen

Het OM vroeg om de internering uit te spreken tegen de beklaagde. Advocate Veronique Gysbrechts stelde dat het ondertussen beter gaat met de man. “Op het moment van de feiten dacht hij echt dat hij zou vermoord worden. Hij was in het bezit van een mes geraakt en wou zijn pad vrijmaken. Maar hij heeft zelf nooit iemand willen vermoorden”, zei ze. “Na het voorval is hij naar een andere psychiatrische instelling overgebracht en ondertussen heeft hij ook een heel traject doorlopen. Hij woont opnieuw thuis en wordt begeleid en gesteund door zijn ouders. Het gaat ook veel beter met hem en hij hoopt op dit ogenblik ook om snel weer aan de slag te kunnen op de arbeidsmarkt.”

De verdediging vroeg om de kwalificatie van poging tot doodslag om te zetten naar slagen en verwondingen en om de huidige begeleiding te kunnen voortzetten. De rechtbank velt een vonnis op 20 april. (tdk)

Aangeboden door onze partners