Brussel zet 21 maart in teken van uitbanning van rassendiscriminatie

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou© BELGA

Brussel
Amaury Michaux

De Brusselse gewestelijke overheden en besturen zetten vanaf 2024 de 21ste maart op de kaart als Internationale Dag voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie. Op die dag in 1960 doodde de politie 69 burgers in het Bloedbad van Sharpeville, tijdens protesten tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

De herdenkingsdag wordt op touw gezet in samenwerking met Unia, Mrax en andere representatieve verenigingen in de strijd tegen racisme. “Het is ons doel om nogmaals luid en duidelijk te bevestigen dat elke inwoner van Brussel, ongeacht zogenaamd ras, huidskleur, nationaliteit, afkomst en nationale of etnische afstamming, zich gerespecteerd moet kunnen voelen en zijn rechten moet kunnen uitoefenen”, vertelt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou (PS).

Enige gewest

Volgens het kabinet van de staatssecretaris is Brussel momenteel het enige gewest dat de uitbanning van de Rassendiscriminatie zal herdenken.

Daarnaast richt het Brussels Gewest dit jaar nog een Adviesraad voor de uitbanning van racisme op, die adviezen zal uitbrengen over het Brusselse overheidsbeleid en voor het eerst antiracistische verenigingen, academische deskundigen, sociale partners en Unia zal samenbrengen.

Aangeboden door onze partners