Leden Noord-Franse bende riskeren 9 jaar cel voor home-invasions en diefstal luxehorloges van Bart Versluys en Miguel Dheedene

Tijdens de rechtszaak rond de home invasions en diefstallen was Miguel Dheedene zelf aanwezig met steun van zijn vriendin Aisha Van Zele. Bart Versluys liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat© FVV

Gent / Oostende / Antwerpen -

Een Richard Mille van 350.000 euro en een Patek Philippe van 248.000 gestolen en twee gewelddadige home-invasions: vijf Noord-Franse voetballers stonden donderdag in de Gentse rechtbank terecht en riskeren tot 9 jaar cel. De bende ging aan de haal met de luxehorloges van bouwpromotor Bart Versluys en Miguel Dheedene. ”Maanden keek ik angstig over mijn schouder”, getuigde Dheedene.

Simon Dekaezemaker

LEES OOK.Beelden tonen hoe topondernemer Bart Versluys beroofd wordt van peperduur uurwerk ondanks hevig verzet

Een rustige villawijk in Sint-Amandsberg werd in begin 2022 opgeschrikt door twee gewelddadige home-invasions. In één week tijd vielen gemaskerde criminelen twee keer dezelfde woning in de Johannes Hartmanlaan binnen. Telkens waren de dochters van 16 of 20 jaar getuige of slachtoffer.

“De dochters kregen pepperspray in de ogen en werden brutaal vastgebonden. De vader werd met een koevoet in het gezicht geslagen. Hun veilige thuis zijn ze sindsdien kwijt. Een traumatische ervaring is het geweest. Ze willen rust”, pleitte Jorgen Van Laer, de advocaat van de Gentse familie.

De criminelen waren op zoek naar luxe horloges. Het onderzoek van politie en parket verliep eerst moeizaam, maar vijf maanden later werd plots een derde verdachte opgepakt. K.C., die zowel bij de home-invasions in Gent betrokken was, maar ook bij gewelddadige diefstallen van luxe horloges. (lees verder onder de foto)

Een gezin in een villawijk in Sint-Amandsberg werd in januari 2022 in één week tijd twee maal slachtoffer van een home-invasion© DVH

Noord-Franse voetbalploeg

In maart werd in Antwerpen zakenman Miguel Dheedene, ex van Tanja Dexters, slachtoffer van een gewelddadige overval. Toen hij één van zijn horecazaken verliet, werd hij opgewacht. Zijn Patek Philippe ter waarde van 248.000 euro pikten ze mee. Een toevallige passant kon erger voorkomen.

LEES OOK. Gezin twee keer in één week overvallen in hun villa. “Vermoedelijk zelfde opdrachtgever”

In april werd ook bouwpromotor Bart Versluys ’s avonds brutaal overvallen door twee mannen. Ze spoten aan zijn kantoor in Oostende pepperspray in zijn gezicht, werkten hem met geweld tegen de grond en rukten zijn Richard Mille Rm 11-03 Titanium ter waarde van 350.000 euro van zijn arm.

De beelden van die overval werden verspreid en net die zouden een doorbraak forceren. Eén verdachte droeg namelijk een outfit van een Noord-Franse voetbalploeg, uit de buurt van Roubaix. Dat bleek voetbaltrainer K.C. te zijn én wat bleek: ook naast het veld stuurde hij zijn ‘troepen’ aan. (lees verder onder de foto)

Miguel Dheedene was op de zitting van de Gentse rechtbank in persoon aanwezig en werd bijgestaan door zijn vriendin, Aisha Van Zele.© FVV

Effectieve celstraffen

De twee verdachten van de eerste home-invasion bleken voor hem te voetballen. Volgens het parket stuurde K.C. ze aan en was hij betrokken achter de horloge diefstallen. “De twee daders werden door hem opgepikt, hij stond op de uitkijk en inde de horloges nadien”, legt de procureur uit.

Het openbaar ministerie voor K.C. als spilfiguur negen jaar effectieve celstraf. Voor de andere beklaagden werd tussen de 6 jaar en 40 maanden gevorderd. “Ik had een garage en had geldnood, ik heb me daardoor laten verleiden”, legde één Fransman uit over zijn rol bij de eerste feiten in Gent.

LEES OOK. De aantrekkingskracht van exclusieve horloges: “Complexe techniek, fenomenale afwerking en service”

Spilfiguur K.C. ontkende zijn rol bij de home invasions in Gent. “Hij kan niet gelinkt worden aan de feiten en wordt toch vervolgd”, pleitten advocaten Laura Otte en Nino Darsalia. “De bewijzen zijn er gewoon niet. En daarnaast: de modus operandi is volledig anders. Veel klopt niet in dit verhaal.” (lees verder onder de foto)

Ondernemer Bart Versluys’ Richard Mille ter waarde van 350.000 euro werd gestolen. Hij was zelf niet aanwezig op de rechtbank.© RR

Honderdduizenden euro schadevergoeding

De advocaten hekelden dan ook tijdens de zitting hoe hun cliënt als ‘leider’ in het dossier wordt aanzien. “Bij de diefstallen heeft hij zijn rol gespeeld, maar hij was geen leider. Het is gemakkelijk om naar hem te wijzen. En de vierde beklaagde: die laat verstek, maar zit gewoon in Tunesië.”

De slachtoffers vermoeden ook dat de Fransmannen niet de grote leiders waren. “Ze zijn getipt”, meent advocaat Van Laer. “Deze mannen kennen het verschil niet tussen een vals of echt horloge”, pikt Dheedene zijn advocaat Kris Luyckx in. “Hoe zou een Fransman mijn cliënt ook kennen?”

Na urenlang pleiten werd het dossier in beraad genomen door de Gentse rechtbank. Het vonnis valt tegen 27 april. Projectontwikkelaar Bart Versluys vroeg van de verschillende beklaagden een schadevergoeding van 355.000 euro en ondernemer Miguel Dheedene één van 253.000 euro.

“Ik heb maanden angstig over mijn schouder gekeken”, getuigde die achteraf. “Gelukkig ben ik wel gespaard van dat zwaar geweld. Maar het is vooral jammer dat ik mijn Patek Philippe kwijt ben. Ik wou die als erfstuk geven aan mijn zoon (zijn partner Aisha Van Zele is zwanger, red.).”

LEES OOK. Ondernemer Bart Versluys opgetogen na vier arrestaties: “Ik hoop snel telefoontje te krijgen dat mijn uurwerk terug is”

De vijf beklaagden van de Noord-Franse bende - één liet verstek gaan - riskeren effectieve celstraffen tussen de 9 jaar en 40 maanden.© FVV

Aangeboden door onze partners