Stadsbestuur koopt achttien woningen aan om onder de marktprijs te verhuren

De woningen waren allemaal eigendom van een familie.© if

Het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven heeft achttien eengezinswoningen in de Grensstraat in Kessel-Lo aangekocht, om ze te kunnen verhuren aan een lagere prijs aan wie moeilijk terechtkan op de private huurmarkt.

Bron: BELGA

De woningen waren allemaal eigendom van een familie. Een van de achttien panden stond leeg, en was zo ook opgenomen in de leegstandslijst van de stad. Via de procedure van sociaal beheersrecht, een manier dat het aantal woningen op de leegstandslijst probeert te verminderen, was de stad in contact gekomen met de eigenaar. Na gesprekken is besloten om de huizen niet in sociaal beheersrecht te nemen, maar gewoon te verkopen.

De achttien panden zullen eerst gerenoveerd worden. De bedoeling is om de huidige bewoners tijdens de renovatie in hun huizen te laten blijven, maar als een te ingrijpende renovatie nodig is, wordt voor hen gezocht naar een alternatieve woonst. 

3,2 miljoen euro

De huidige huurders krijgen, als ze dat willen, een nieuwe huurovereenkomst van AG Stadsontwikkeling Leuven. Daarbij krijgen ze ook een lagere huurprijs dan op de markt aangeboden. Zo wil het stadsbestuur mensen die moeite hebben om een woning op de private markt te huren, meer kans geven toch een kwaliteitsvolle woonst te huren. 

AG Stadsontwikkeling Leuven heeft 3,2 miljoen euro uitgetrokken om de aankoop en de renovatie van de huizen te financieren. Tegen 2025 wil het bedrijf een tweehonderdtal budgethuurwoningen realiseren, tot hiertoe zijn er veertien (zonder de recent aangekochte panden bijgeteld).

Aangeboden door onze partners