Een premie aanvragen, vochtschade aanpakken of een huurhuis vinden? Gent opent extra loketten voor vragen over wonen

© Stad Gent

GENT -

Gent opent vijf extra loketten waar elke Gentenaar terechtkan met vragen over verbouwen, huren, lenen.. Alle vragen eigenlijk waar je mee zit over de woon- en huurmarkt in Gent. En zelfs ook als je geen huis vindt.

Bert Staes

Een huis kopen of een appartement huren in Gent is geen pretje. Dat ervaren duizenden mensen elke dag. En dan is er het kluwen van verbouwpremies, verplichtingen als eigenaar of mogelijkheden als huurder. Lang niet iedereen ziet door de bomen het bos nog op de woonmarkt.

De Stad Gent heeft daarom al enkele jaren vijf loketten die zich specifiek bezighouden met vragen van Gentenaars over hun woning: ze kregen de naam ‘woonwijzers’. En die worden gretig gebruikt: bijna alle afspraken zitten volzet. Vorig jaar klopten 7.000 Gentenaars bij het loket aan.

Verbouwpremie

Daarom is beslist extra loketten te openen, in enkele verder gelegen of minder gegoede wijken: Nieuw Gent, de Bloemekenswijk, Zwijnaarde, Muide-Meulestede en de Kanaaldorpen. Elke Gentenaar kan er een afspraak maken om met een expert bijvoorbeeld een aanvraag te doen voor de Vlaamse verbouwpremie.

Lenen, kopen, verbouwen, huren, verhuren… Zelfs met het vinden van een appartement, kunnen de experts helpen. “We gaan niet zelf op zoek naar een woning”, zegt teamchoach Debby Drubbel. “Maar we kunnen wel een lijst voorzien met bijvoorbeeld beschikbare panden voor een bepaald budget. We geven ook tips hoe je bijvoorbeeld jezelf presenteert als je een huurwoning bezoekt.”

Schade

Hilda Van Renterghem (85) kwam donderdag langs aan het loket. De dame uit De Pinte verhuurt een appartementje in de Patijntjesstraat in Gent, maar dat heeft schade opgelopen door de verbouwingen van een buur. “Er was vocht, het plaksel was losgekomen, overal zat er stof…”

De alleenstaande dame kreeg via een expert van de woonwijzer netjes uitgelegd wat ze moest ondernemen. “En hij heeft me zelfs nog gezegd dat ik een premie kan aanvragen, wat ik niet wist. 11/10 voor deze service!”

Tine Heyse (Groen), schepen van Wonen, zegt dat de beschikbare afspraken snel vollopen bij de gespecialiseerde loketten. “Dit is een zeer laagdrempelige manier om veel mensen te kunnen helpen. In de Bloemekenswijk en in Muide-Meulestede is er een Woonwijzer bijgekomen, in Nieuw Gent, Zwijnaarde en de Kanaaldorpen komt er een antennepunt dat één dag in de maand open is.”

Een afspraak maken kan via www.stad.gent/woonwijzers

Aangeboden door onze partners