Koren palmen volle kerk in: “Voor een positieve boodschap tegen al het negatieve in de wereld”

© Ludo Vyncke

GENT -

Drie dirigenten, vijf muzikanten en vijfennegentig koorleden. Meer was er afgelopen weekend niet nodig om de Christus Koningkerk in Nieuw Gent om te toveren tot een warme concertzaal.

Bert Staes

Het Gentse koor Kwimba had voor haar vijfentwintigste verjaardag twee bevriende koren uitgenodigd: Karibu, ook uit Gent, en El Mundo-Lo uit Lovendegem.

De drie koren namen afwisselend samen, dan weer apart het woord en lieten de kerk anderhalf uur baden in een warme samenzang. De Christus Koningkerk was maar net groot genoeg om de vijfhonderd luisteraars een plaatsje te bieden.

© Robert Huygens

“Al onze koorleden waren enthousiast”, zegt Blanche Boost, voorzitter van Kwimba. “We wilden een signaal van hoop geven, als tegenwind voor al het negatieve dat ons de laatste jaren overspoelt. Afgaande op blije gezichten en de positieve reacties, denken we dat het gelukt is.”

Kwimba noemt zichzelf een ‘wereldkoor’, dat met liederen in het Spaans, Afrikaans of Hebreeuws solidariteit uitspreekt met het globale zuiden en protesteert tegen onrecht. “Voor ons 25-jarige bestaan hadden we een soort festival op touw gezet, maar toen kwam de coronacrisis”, zegt Boost. “Vorig jaar hebben we die draad opnieuw opgepikt.

Een deel van de opbrengst van de avond gaat naar Mais Quelle Chanson, een Gentse organisatie die kwetsbare jongeren begeleidt met workshops en kampen met muziek als rode draad.

Afsluiten deden de drie koren met een indrukwekkende samenzang van ‘k Zou zo gere willen leven, een volksliedje van Walter De Buck. ‘k Zou zo gere willen leven/In ne wereld zonder haat/Zonder macht en zonder streven/Waar dat ‘t al vanzelf gaat’, gaat het liedje. “We hopen dat de vele positieve noten nog lang mogen blijven hangen”, besluit Boost.

© ADRIEN CHRISTIAENS

© ADRIEN CHRISTIAENS

© ADRIEN CHRISTIAENS

Aangeboden door onze partners