Expo toont uiteenlopende portretten van slachtoffers aanslagen: “Na het proces niet in vergetelheid terechtkomen”

Fotograaf Nafi Yao wil dat de slachtoffers van de aanslagen niet vergeten worden.© if

Brussel -

Nog tot 6 april zijn in Hotel Thon EU in de Wetstraat dertig portretten van slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016 te zien. “Het portret toont hoe het slachtoffer zich vandaag voelt. En dat is voor alle slachtoffers verschillend.”

Amaury Michaux

Op de zevende verjaardag van de terroristische aanslagen in België vraagt slachtoffervereniging Life4Brussels erkenning voor de hulpverleners die die dag hun job deden. Daarom heeft de organisatie een expo georganiseerd met portretten van de slachtoffers van de aanslagen in Hotel Thon EU in de Wetstraat.

Glimlach

“We kennen allemaal de gezichten van de beschuldigden van het terreurproces. Het wordt tijd dat de mensen de gezichten van de slachtoffers leren kennen”, vertelt voorzitter van Life4Brussels Jamila Adda. “Het proces van de aanslagen vraagt veel van de slachtoffers, maar we vrezen ook dat zij na het proces in de vergetelheid geraken. Velen van hebben echter zelfs niet het statuut van slachtoffer; zij kunnen hun leven niet zomaar voortzetten. (Lees verder onder de foto)

Een slachtoffer liet zich fotograferen zoals ze na de aanslag wegrende uit het metrostation Maalbeek.© Nafi Yao

Toch ziet Adda een verschil met de voorgaande jaren. “Deze slachtoffers lijden nog allemaal, maar daar is door de solidariteit bij de slachtoffers ook een glimlach bijgekomen. De expo geeft ook een gezicht en het woord aan slachtoffers die niet in de media komen. Momenteel zijn we met 600 personen in onze vereniging. Die solidariteit tussen de slachtoffers is enorm belangrijk.”

Uitgebreid gesprek

De portretten werden genomen door fotografe Nafi Yao. “Het gaat om dertig portretten van de slachtoffers van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek”, vertelt Yao. (lees verder onder de foto)

De expo toont dertig portretten in het hotel.© AMG

“Aan de foto ging altijd een uitgebreid gesprek vooraf en ik gaf hen de kans om te beslissen of de foto in mijn studio of op locatie genomen kon worden. Ze legden vervolgens ook uit waarom ze die locatie uitgekozen hadden en welk parcours ze sinds de aanslagen hebben afgelegd. Een slachtoffer wilde bijvoorbeeld dat ik haar fotografeerde op het moment dat ze uit het metrostation Maalbeek aan het rennen was, zoals dat gebeurde tijdens de aanslagen.”

Verschillend parcours

Opvallend is dat er in de expo zowel vrolijke als sombere portretten te zien zijn. “Ieder slachtoffer heeft een verschillend parcours afgelegd en zit momenteel in een andere fase in hun leven. Sommigen zijn klaar om het leven te hernemen en willen dat ook uitstralen op de foto die ik genomen heb. Anderen worstelen dan weer met de naweeën van de aanslagen en dan heeft de foto een meer sombere indruk.”

“Belangrijk is om het publiek en de politiek te sensibiliseren en te tonen dat er nog steeds slachtoffers zijn van de aanslagen, want zij worden tegenwoordig vaak vergeten”, besluit Yao.

Aangeboden door onze partners