Asielzoekers van bezette gebouw krijgen oplossing: “Maar er staan nog 2.400 anderen in de kou”

Voor de bewoners van het gebouw is de uitspraak van de rechter een einde van de lijdensweg.© AMG

Sint-Joost-ten-Node -

De vrederechter heeft woensdag beslist dat de zeventig bezetters van het toekomstige nationaal crisiscentrum zullen worden opgevangen door Fedasil. Dat meldt het ondersteuningscollectief voor de asielzoekers. “Voor ons is dit het einde van een lijdensweg.”

Amaury Michaux

De asielzoekers bezetten sinds zondag 12 maart het toekomstige crisiscentrum in Sint-Joost-ten-Node. Het Brussels Gewest deed vorige week nog een voorstel tot tijdelijke opvang, maar dat werd geweigerd.

“Op papier is er momenteel een akkoord getekend dat de asielzoekers kunnen blijven in de tijdelijke opvang tot het einde van de asielprocedure of de opname in het netwerk van Fedasil. Daarvoor was er die garantie niet en dat is een wezenlijk verschil”,vertelt vrijwilliger Hanne.

Opluchting

Voor de 70-tal bewoners is de uitspraak van de rechter een opluchting. “Voor ons is dit het einde van een lijdensweg”, zegt Mohamed, bewoner van het federale gebouw. “Maar er zijn 2.400 andere asielzoekers waarvan de rechten nog steeds geschonden worden. Ik heb vrienden buiten die het niet meer aankunnen. Hun mentale en fysieke gezondheid gaat achteruit. Ik hoop dat onze overwinning ook voor hen een oplossing gaat bieden.”

Het ondersteuningscollectief organiseert daarom zondag een manifestatie voor het bezette gebouw van de federale overheid. “Dat doen we om dit nieuws te vieren, maar ook om na te denken over het vervolg van de campagne”, vertelt Hanne.

Nieuwe tentenkampen

“Zolang asielzoekers bij hun aankomst systematisch op straat worden gezet, zullen er nieuwe tentenkampen ontstaan en gebouwen worden geopend. De strijd zal doorgaan tot de Belgische regering haar eigen wetten respecteert. Deze overwinning motiveert ons om door te gaan.”

Bij het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) klinkt het dat de asielzoekers tot maandag 27 maart hebben om het gebouw te verlaten. “Ik hoop dat het niet tot een ontruiming moet komen. Asielzoekers krijgen een plaats bij Fedasil op basis van een chronologische volgorde en zodra er een plaats beschikbaar is in het netwerk van Fedasil. Enkel kwetsbaren kunnen sneller een plaats krijgen”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners