Dichter Mark van Tongele (66) plots overleden: “Taalplezier was zijn levenselixir”

Het laatste gedicht dat Mark van Tongele naar zijn redacteur stuurde.© Joris Herregods

Bonheiden, Mechelen -

In zijn woonplaats Bonheiden is donderdagmorgen dichter Mark van Tongele onverwacht overleden. Hij is 66 jaar geworden. Dat meldt zijn uitgeverij Atlas Contact.

Sven Van Haezendonck

Mark van Tongele, geboren in Mechelen, was een vaste waarde onder de Vlaamse dichters. Hij publiceerde ruim veertien dichtbundels. Zijn meest recente was Roeivlucht, in 2021. “Hij had een nieuwe bundel in voorbereiding met de titel Zonnewater. Woensdag stuurde hij zijn redacteur een nieuw gedicht dat onverhoopt zijn laatste zou zijn”, zegt Brecht Hortensius van Atlas Contact.

Net als zijn familie en vrienden reageren ze bij de uitgeverij met verslagenheid op zijn plotse heengaan. “Hiermee verliest de Nederlandstalige literatuur een ware taalvirtuoos die zich na zijn studie geneeskunde en een noodlottig ongeluk geheel aan de poëzie wijdde. Hij was een van de eersten die aandacht besteedde aan digitale poëzie”, vertelt Hortensius.

In zijn gedichten wordt de taal tot het uiterste beproefd, rijk aan klanken ook. “Beelden tuimelen over elkaar heen als een woest geheel. Taalplezier was zijn levenselixir. Het is spectaculaire poëzie met uitroeptekens. Je moet een groot dichter zijn om daarin geloofwaardig te zijn, en dat was hij.” (svh)

Mark van Tongele.© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners