‘Groene hart’ van UGent dreigt te worden geschrapt: “Maar net dankzij ons kan universiteit besparen”

Enkele van de studenten achter de Green Office.© IF

Gent -

“Wij worden geschrapt.”Dat staat te lezen op de ramen van de ‘Green Office’ in het Ufo van de UGent. Het orgaan helpt de universiteit om duurzamer te zijn, maar dreigt de nieuwe besparingsgolf niet te overleven. “Onaanvaardbaar”, vinden de jobstudenten van de Green Office. “In deze tijden zijn we van groot belang. Bovendien kan de UGent dankzij ons juist besparen.”

Max Dedulle

Op de benedenverdieping van het Ufo-gebouw klopt het groene hart van de Universiteit Gent. Zo’n vijftien studenten en twee medewerkers werken er aan manieren om de universiteit groener te maken.

“Tonen hoe het anders kan, dat is wat we doen”, zegt Febe Visart (24), die Conflict & Development studeert en als jobstudent werkt bij de Green Office. “Denk maar aan duurzame catering, ontharding en groenere campussen. Daarnaast lanceren we ook zelf projecten, zoals een wedstrijd voor de beste masterproef rond het thema duurzaamheid.”

Onverantwoord

Maar de Green Office dreigt te verdwijnen. De UGent moet tientallen miljoenen besparen, onder meer door zich toe te leggen op de ‘kerntaken’: onderwijs, onderzoek en maatschappelijke dienstverlening. De Green Office hoort daar niet bij, blijkt uit een nota die eerder deze week is uitgelekt. Door het orgaan in zijn huidige vorm af te schaffen, wil de universiteit jaarlijks zo’n 120.000 euro besparen.

“Maar daar zijn we het grondig mee oneens”, zegt Visart. “In tijden van klimaatopwarming vinden we het onverantwoord om minder in te zetten op duurzaamheid. De universiteit heeft een belangrijke voorbeeldfunctie op het vlak van klimaat en duurzaamheid. De UGent moet de Green Office koesteren, niet schrappen.” (lees verder onder de foto)

“Wij worden geschrapt”, vrezen de studenten achter de Green Office.© IF

Denken noch durf

Het orgaan levert de UGent bovendien meer geld op dan het kost, zegt Visart. “We hebben bijvoorbeeld inspanningen geleverd om materialen te hergebruiken, energie te besparen en zuiniger om te springen met water. Dat is niet alleen beter voor de planeet, maar ook goedkoper. Daarnaast halen we honderdduizenden euro’s aan subsidies binnen voor duurzame projecten.”

De jobstudenten van de Green Office verzamelden tientallen citaten van academici, activisten en (oud-)studenten over het belang ervan. Die staan vanaf nu te lezen op de ramen van het kantoor. Een van de quotes komt van activist en regisseur Nic Balthazar: “Een universiteit die van de ivoren toren schreeuwt dat ze durft te denken en ondertussen haar Green Office wil sluiten? Die heeft denken noch durf.”

Er is ook een open brief gelanceerd om te ondertekenen en zo steun te vergaren: greenofficeblijft.be

LEES OOK. Vakbonden komen op straat tijdens UGent-stoet: “Besparingen zullen leiden tot een sociaal bloedbad”

Aangeboden door onze partners