Minstens 170 mensen opgepakt en 149 agenten gewond bij protesten over pensioenhervorming in Frankrijk

© REUTERS

Als gevolg van de rellen die in Frankrijk plaatsvonden in de marge van het vakbondsprotest tegen de pensioenhervorming, zijn donderdagavond al 149 politiemensen en leden van de gendarmerie gewond geraakt. Meer dan 170 manifestanten werden opgepakt, zo blijkt donderdagavond uit een balans van de ordediensten.

Bron: BELGA

Het was donderdag de negende dag dat de Franse vakbonden actievoeren tegen de pensioenhervorming. De Fransen zullen in de toekomst op 64 jaar met pensioen moeten, tegenover 62 jaar vandaag. In heel het land hebben volgens de autoriteiten donderdag in totaal 1,089 miljoen manifestanten geprotesteerd tegen de pensioenhervorming. In Parijs waren 119.000 mensen op straat gekomen, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens de vakvereniging CGT hebben donderdag veel meer mensen geprotesteerd: 3,5 miljoen in meer dan 300 steden in heel Frankrijk en 800.000 in de hoofdstad.

Bij het protest zijn rellen uitgebroken. In Parijs hebben enkele honderden in het zwart geklede manifestanten ramen en straatmeubilair vernield. De politie heeft traangas ingezet.

In de hoofdstad werden 103 mensen opgepakt, onder meer voor verboden wapens en deelname aan een groep die schade en geweld wilde aanrichten, aldus de Parijse politieprefectuur. Na de aankomst van de optocht trokken kleine groepen van betogers door de straten, waarbij ze vuilnisbakken en ander afval in brand staken. Om 22 uur waren al 140 brandjes geteld, aldus minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin vanuit de gebouwen van de politieprefectuur. Rond 23 uur keerde de rust stilaan terug.

Volgens Darmanin waren zowat 1.500 schurken naar Parijs gekomen. Velen van hen zijn “jong” en velen staan bekend als behorend tot extreemlinks, aldus Darmanin. In totaal namen aan de negende actiedag in Parijs, volgens de bonden, 800.000 betogers deel, Darmanin heeft het over 119.000 actievoerders.

Ook conflicten in Nantes, Bordeaux, Rennes en Lorient

Ook in andere steden verliep het protest niet vredevol. In Nantes, Bordeaux, Rennes en Lorient is het tot confrontaties gekomen tussen manifestanten en de Franse ordediensten.

In Nantes drongen manifestanten een administratieve rechtbank binnen. Ramen en deuren sneuvelden. De brandweer kon snel een kleine brand in een zittingszaal doven.

Bij de ingang van het stadhuis van Bordeaux werd brand gesticht. Een portaal werd beschadigd, meldt een woordvoerster van de bevoegde prefectuur. Eén iemand werd opgepakt.

In Lorient werden het commissariaat en de ordediensten aangevallen door manifestanten. Ze veroorzaakten schade. De gendarmerie greep daarna in om de manifestanten te verjagen.

In Rennes vonden ook rellen plaats tussen agenten en gemaskerde jongeren. Ze bekogelden de ordediensten en staken vuilnisbakken in brand. De agenten reageerden met traangas.

In een reactie op Twitter heeft de Franse premier Elisabeth Borne “het geweld en de vernielingen” als “onaanvaardbaar” bestempeld.

© AFP

© AFP

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

Aangeboden door onze partners