Remco Evenepoel kijkt na snipperdag al reikhalzend uit naar vrijdagetappe in Ronde van Catalonië: “De slotklim ligt me heel goed”

© Getty Images

Na drie dagen in de kijker gereden te hebben, was het donderdag tijd voor een snipperdag bij de klassementsmannen. Dus ook voor Remco Evenepoel, die energie spaarde voor de rit van vrijdag. “Zonder kleerscheuren de laatste drie kilometer bereiken was vandaag het hoofddoel”, vertelde de wereldkampioen over de etappe van donderdag.

Werner Bourlez en Sam Varewyck

“Het was vrij hectisch, ook qua bochtenwerk. Ik zat goed voorin zodat ik zonder kleerscheuren de laatste drie kilometer kon bereiken, dat was vandaag het hoofddoel”, vertelde Evenepoel na de finish. “Het was geen makkelijke etappe, zeker omdat de vluchters goed doorreden. De laatste heuvels moesten we toch snel oprijden en we pakten hen pas laat terug. Ik denk dat de hele ploeg zich goed voelde, laat ons hopen dat dat morgen ook het geval is.”

“De benen waren goed hersteld, dus het ziet er goed uit voor morgen”, gaf de wereldkampioen mee. “Het is goed gelukt om me wat te sparen. In het begin van de etappe was er veel tegenwind, dan hebben we vaak in het derde deel van het peloton gezeten – waar we wat energie konden sparen. Op het einde waren er veel korte, technische afdalingen waar we voorin zaten om toch niet in de problemen te komen. Ik denk dat we qua energiebesparing er het maximale uit hebben gehaald.”

Oorlog voeren

Evenepoel krijgt vrijdag een nieuwe kans op ritwinst én het pakken van de leiderstrui. “De etappe is niet zo zwaar als die van gisteren (die van woensdag, die Evenepoel won, red.), al is de finale wel pittig. Het is aan ons en Jumbo-Visma om de koers te controleren en dan gaan we oorlog voeren. Als er een dag is waar ik een goede kans heb om de leiderstrui te pakken, dan is het morgen. De slotklim ligt me heel goed. Het is een vrij steile klim. Geen geitenpad, maar wel lang en gelijklopend: het is zeker iets waar ik mijn kracht kwijt kan.” (Lees verder onder de foto)

© EPA-EFE

Halve thuisrenner Groves was “al maanden met deze rit bezig”

De Australiër Kaden Groves boekte donderdag in de Ronde van Catalonië zijn eerste zege voor zijn nieuwe ploeg Alpecin-Deceuninck. “Eigenlijk voel ik me niet al te best”, biechtte hij op na sprintwinst in de vierde etappe.

Groves, vorig jaar nog ritwinnaar in de Vuelta, was donderdag maar wat blij dat hij van de vervelende nul was afgeraakt. “Het is al een moeilijk seizoen geweest”, is de 24-jarige Australiër eerlijk. “Ik had nog niet de resultaten behaald die ik wilde. Dus ben ik erg blij dat ik mijn eerste zege voor deze ploeg kan boeken. Een fantastisch gevoel.”

“Ik voelde me vandaag eigenlijk niet al te best. Het gaat superhard in deze Ronde. Renners als Remco Evenepoel en Primoz Roglic, die zijn van een ander niveau. Ik heb al veel afgezien, en de vorige dagen zaten nog in de benen. Het was ook vandaag een lastige dag. Het peloton zat de hele rit op een lint, maar voorin zaten de ploegmaats voor mij te werken. Ik wist dat ik hen moest terugbetalen met de ritzege. Deze zege is voor mijn ploegmaats. Zonder hen was dit niet gelukt.”

“Er zijn hier niet veel sprinters met een goeie trein. Maar ik werd prima afgezet door ploegmaats Conci en Oldani. Het ging licht bergop naar de finish. Ik wist dat ik mijn sprint goed zou moeten timen, dat ik mijn tijd moest nemen. Ik liet Bryan Coquard eerst aangaan, om dan vanuit zijn wiel te komen. Mooi om hier in Catalonië te winnen. Ik woon niet ver van hier, en ik was in mijn hoofd al maanden met deze rit bezig. Dit was op papier de beste rit voor mij in deze koers.”

Aangeboden door onze partners