Raadkamer verlengt voorlopige hechtenis Marc Tarabella in onderzoek naar ‘Qatargate’

© AFP

In het onderzoek naar corruptie in het Europees Parlement is het Belgisch Europarlementslid Marc Tarabella donderdag voor de Brusselse raadkamer verschenen. Die heeft zijn voorlopige hechtenis met een maand verlengd, zo meldt het federaal parket. Tarabella was op 11 februari onder aanhoudingsbevel geplaatst in het onderzoek maar heeft steevast zijn onschuld staande gehouden.

Bron: BELGA

Het federaal parket voert al enkele maanden een grootscheeps onderzoek naar pogingen van de Golfstaat Qatar en Marokko om de economische en politieke besluitvorming van het Europees Parlement te beïnvloeden. Beide landen zouden via voormalig Italiaans Europarlementslid Pier Antonio Panzeri en diens vzw Fight Impunity geprobeerd hebben invloed uit te oefenen op beslissingen en resoluties van het Europees Parlement.

In dat dossier werden op 9 december niet alleen Panzeri, maar ook zijn rechterhand Francesco Giorgi, diens partner en vicevoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili, de Brussels-Italiaanse lobbyist Nicolo Figa-Talamanca, Eva Kaili’s vader en vakbondsman Luca Visentini opgepakt. Die laatste twee werden na verhoor vrijgelaten, maar Giorgi, Kaili, Panzeri, en Figa-Talamanca werden onder aanhoudingsbevel geplaatst. Figa-Talamanca werd intussen door de onderzoeksrechter vrijgelaten, terwijl Giorgi door de raadkamer onder elektronisch toezicht werd geplaatst.

Pier Antonio Panzeri heeft intussen het statuut van spijtoptant aangenomen in het dossier. In zijn recente verhoren zou Panzeri hebben toegegeven dat hij samen met Francesco Giorgi minstens 2,6 miljoen euro heeft ontvangen van de drie genoemde landen: Marokko, Qatar en Mauritanië. Het overgrote deel van dat geld werd cash uitbetaald. Een deel van dat bedrag zou volgens de spijtoptant tussen 2018 en 2022 verdeeld zijn onder Europarlementsleden en parlementaire medewerkers. 

Zo zou Tarabella tegen het einde van de legislatuur, in 2024, in totaal 250.000 euro moeten hebben ontvangen. Het Europarlementslid blijft er sinds het begin van het onderzoek bij dat hij nooit geld of cadeau’s heeft ontvangen in ruil voor zijn mening.

Aangeboden door onze partners