Ook in deze ziekenhuizen zijn mondmaskers niet langer verplicht

Zorgverleners van het AZ Alma mogen het mondmasker afzetten wanneer het de communicatie met patiënten ernstig bemoeilijkt.© AZ Alma

EEKLO/DEINZE -

De ministers van Volksgezondheid hebben de mondmaskerplicht in de zorg afgeschaft. Voortaan is er ruimte voor zorginstellingen om zelf regels te maken. In het AZ Alma in Eeklo en het AZ Sint-Vincentius in Deinze moeten patiënten en bezoekers niet langer een mondmasker dragen.

Laura Moens

Na een advies van experten hebben de ministers van Volksgezondheid beslist om de mondmaskerplicht in de zorg af te schaffen. Voortaan is er een barometer met aanbevelingen en krijgen zorginstellingen de mogelijkheid om zelf regels te maken.

In het AZ Alma in Eeklo gaat de mondmaskerplicht deels op de schop. “Patiënten en bezoekers moeten niet langer een mondmasker dragen”, klinkt het bij het ziekenhuis. “Maar we vragen aan bepaalde risicogroepen zoals patiënten en bezoekers met een lage immuniteit of respiratoire symptomen zoals hoesten en niezen om toch een masker te dragen. Ook wie een oncologische patiënt of een covid-patiënt komt bezoeken, moet een mondmasker dragen.”

Zorgverleners die in contact komen met patiënten moeten nog steeds een masker op. “Alleen wanneer de communicatie met de patiënt ernstig wordt bemoeilijkt, mag het mondmasker even af”, klinkt het bij het AZ Alma.

Contact met kwetsbare patiënten

Ook in het AZ Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze is het niet langer verplicht om als patiënt of bezoeker een mondmasker te dragen. “Enkel wanneer er contact is met risicopatiënten moet het wel”, legt communicatieverantwoordelijke Catherine Zenner van het ziekenhuis uit.

Ook het zorgpersoneel hoeft geen mondmasker meer te dragen. “Tenzij ze in contact komen met kwetsbare patiënten”, aldus Zenner. “En wie zich veiliger met een masker voelt, mag natuurlijk altijd eentje opzetten.”

Aangeboden door onze partners