Eerst een Iraans restaurant in Vietnam, nu een Iraans-Vietnamees in Gent: “We willen een mysterieuze sfeer creëren”

Sami en Jonas kozen bewust voor een kleine, compacte zaak.© fl

Gent -

Op de hoek van de Baudelostraat en de Ottogracht opent dit weekend een Perzisch-Aziatisch restaurant. Sami Hashemi en Jonas Van Weerst verbleven lange tijd in Iran en Vietnam en serveren een combinatie van beide keukens in The Mistress.

Fien Lakiere

Enkele jaren geleden trokken Sami Hashemi (43) en Jonas Van Weerst (43) voor drie jaar naar het buitenland. Ze verbleven eerst bij familie van Hashemi in Iran, daarna ging het richting Vietnam. “We openden er het eerste en enige Iraanse restaurant. Ik maakte er vooral gerechten die ik kende uit mijn jeugd in Iran, specialiteiten en familierecepten. Een echte opleiding heb ik niet gevolgd, maar koken zit in de familie. Ik maak bestaande recepten, maar geef er mijn eigen draai aan.”

Ondertussen keerde het koppel terug naar Gent. Van Weerst werkt als leraar in het Lyceum, Hashemi ging aan de slag in restaurants als Volta, Wabi & Sabi en Lof. “Maar ik wilde liever mijn eigen baas zijn”, zegt ze. “We hebben getwijfeld of het een Iraans of een Vietnamees restaurant zou worden, en uiteindelijk is het een combinatie geworden van mijn favoriete gerechten uit beide keukens.” (lees verder onder foto)

Op de kaart staat onder andere een soort ceviche, maar ook quiche en dumplings.© IF

“Uiteindelijk is het een combinatie geworden van mijn favoriete gerechten uit beide keukens”, zegt Sami.© IF

En die hebben meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. “Zowel de Perzische als de Zuidoost-Aziatische keuken werkt vaak met gefermenteerde ingrediënten, en er is veel street food”, zegt Van Weerst. “Op onze kaart staat veel vegetarisch en vegan, omdat die gerechten perfect zonder vlees kunnen.”

Minnares en meesteres

Toevallig botsten ze op het kleine pand in de Baudelostraat. “We kozen bewust voor klein en compact, dat past bij de mysterieuze sfeer die we willen creëren”, zegt Van Weerst. “Het interieur is geïnspireerd op Hongkong in de jaren 60. De naam komt uit de film In the mood for love. The Mistress heeft voor ons een dubbele betekenis: die van minnares en verborgen liefde, maar ook de meesteres die het leidt. Dat is de rol van Sami.”

Jonas op zijn beurt staat na zijn lesuren in voor de uitgebreide drankkaart en de bar. “Ik heb een passie voor wijn en volgde daarvoor een opleiding. We gaan voor veel variatie in wijnen, met verschillende soorten sake, Japanse rijstwijn. Daarnaast hebben we onder andere soju, een Koreaanse gedistilleerde drank.” (lees verder onder foto)

Op de kaart vind je soju, sake, verschillende wijnen en lokale biertjes.© fl

Gentse Feesten

Vrijdag staat de grote opening gepland. “Binnen is ruimte voor zestien couverts en die zijn allemaal volzet, maar we zetten ook het terras buiten. Met onze ligging op de hoek willen we een beetje een Gentse Feestensfeer creëren. Centraler kan niet, en we hebben de hele dag zon op het terras. De jongste jaren hebben in het pand verschillende zaken gezeten, maar wij willen toch wat langer blijven.”

Na de lange periodes in het buitenland blijft het koppel nu dus in zijn thuisstad. “We willen wel nog terug naar Iran en Vietnam, maar de situatie is in beide landen momenteel niet zo gunstig. We hebben geen kinderen, dus wordt de zaak zowat ons kind.”

Info: Baudelostraat 37, open van woensdag tot zaterdag (12-14 uur en 18-22 uur) en op dinsdag (18-22 uur), reserveren kan via reservaties@themistress.be, www.themistress.be

De locatie op de hoek van de Baudelostraat en Ottogracht vindt het koppel ideaal.© fl

Aangeboden door onze partners