Paul (59) wil bomen planten in aan flarden geschoten Oekraïne: “Voor elke dode burger een boom”
Bas en Paul Luttik gaan bomen planten in Oekraïne. — © Carlo Coppejans
De Gentse boomverzorger Paul Luttik (59) vertrekt over twee weken met zijn zoon Bas (36) en een truck vol jonge boompjes naar Oekraïne. Hij wil meehelpen aan de wederopbouw van het land door zo veel mogelijk bomen te planten op plaatsen die zwaar werden beschoten door het Russische leger. “Hoe meer mensen mijn actie sponsoren, hoe meer bomen ik kan planten.”
Beroepsmatig plant, snoeit en verzorgt Paul Luttik met zijn Gentse bedrijf Bijzondere Boomwerken al meer dan dertig jaar bomen in alle soorten en maten. Want, zoals hij zelf zegt: “Een boom laat niemand onberoerd.”
Het is dan ook passend dat hij zich solidair wil tonen met het Oekraïense volk door kosteloos bomen aan te planten in de getroffen gebieden. “Ik ben enorm geraakt door de veerkracht van die mensen”, zegt Luttik, die sinds het uitbreken van de oorlog al drie Oekraïense gezinnen heeft opgevangen. “Ze hebben in dat hele jaar nog geen enkele keer geklaagd. Vergeet niet dat zij de ene dag nog als bediende werkten of voor de klas stonden, en de volgende dag in een ander land een fles water en kleren in hun handen geduwd kregen omdat ze halsoverkop alles hadden moeten achterlaten, inclusief hun echtgenoot.”
Door die directe betrokkenheid en de dagelijkse nieuwsstroom over de oorlog groeide bij Paul de overtuiging om iets te doen voor de Oekraïners.
60 doden, 60 bomen
Zo rijpte het idee om bomen aan te planten op plekken waar beschietingen zowel mens als natuur zwaar hebben beschadigd. “Net zoals veel mensen was ik enorm getroffen door de beelden van Boetsja, een voorstad van Kiev. Daar zag je overal op straat onschuldige burgers liggen die laf waren afgeknald door Russische soldaten.”
Paul Luttik heeft de toestemming gekregen van het stadsbestuur van Boetsja om in die bewuste straat zestig lindebomen aan te planten – precies even veel als er burgerslachtoffers vielen. “Ik heb mijn voorstel gemaild naar instanties in Oekraïne en de reacties waren laaiend enthousiast.” (lees verder onder de foto)
© Carlo Coppejans
“Natuurlijk kunnen die mensen ook zelf wel bomen planten en zal ik met mijn actie de oorlog niet kunnen stoppen. Maar de Oekraïners waarderen dit heel erg als een symbolische manier om hen een hart onder de riem te steken. Of zoals een van de vrouwen die ik opvang, zei: Het toont dat Europa ook ons huis is geworden.”
Boomgaard in school
Op 7 april vertrekt hij met zijn zoon en een vrachtwagen vol jonge boompjes naar de oorlogszone voor de eerste van twee bezoeken. De plantactie begint in een schooltje in Irpin, eveneens in de rand van Kiev. “Samen met de leerlingen leggen we daar een boomgaard aan met vijftig appelaars, perelaars en pruimelaars.”
Bang voor zijn veiligheid is Paul niet. “De school is mijnenvrij verklaard en uiteraard zullen we het advies van de lokale autoriteiten nauwgezet opvolgen. Maar iemand die alle dagen hoog in de kruinen zit, heeft sowieso het gevaarlijkste beroep van de wereld.”
Emotioneel wordt het natuurlijk wel. “Ik heb dat al eens meegemaakt toen ik de lindebomen moest verplaatsen in de Dossinkazerne in Mechelen, van waaruit Joden in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd naar de vernietigingskampen. Bij het weggraven van de grond zijn daar tal van stille getuigen van de gruwel bovengespit: van brillen van slachtoffers tot een lederen etui met documenten van de SS. Omdat die objecten zo goed bewaard gebleven waren, kwam dat dubbel zo hard aan. In mijn put zijn toen tranen gevloeid, ja.”
Wie tussen 50 en 250 euro voor een boom wil doneren, kan dat op rekeningnummer BE57 1030 8369 8035 of via treesofhope.be
Oekraïense soldaten aan front houden het warm dankzij kledij van Jan en Vera: “Ook kinderen in Marioepol zijn geholpen”
Kippenvel tijdens repetities van Oekraïense vluchtelingen, 1 jaar na start van oorlog: “Het grijpt je naar de keel”
Gentenaars zamelen fietsen in voor oorlogsgebied in Oekraïne: “Vooral fietsen met een stevig bagagerek”
Premier De Croo naar ziekenhuis gebracht na val met fiets
Gemeente verbiedt succesvolle zomerbar, maar burgemeester en schepenen vallen uit de lucht: “Die 200.000 euro zal ik er niet meer kunnen uithalen”
Hoe lang blijft dit zonnige weer nog duren? “Heel warme temperaturen op komst”
Google verwijdert valse negatieve ‘recensies’ bij zaken van Reuzegom-betrokkenen
Jaar na huwelijk in ‘Blind getrouwd’ zijn Jiri en Florence nog altijd stapelverliefd: “Van vreemden naar geliefden, zo dankbaar”