Mysterieuze roos met handgeschreven briefje verwondert straat in Gent: “Ik koester enkel goede herinneringen”

© Jan Vens

Wondelgem -

Tweeëntwintig jaar heeft Sonia Pirsens (65) in de Uitvangstraat in Wondelgem gewoond. Met zo veel plezier dat ze vorige week op een charmante manier afscheid nam van al haar buren.

Geert Neyt

“Weet iemand van wie die roos is?” Op sociale media verwonderden inwoners van de Uitvangstraat zich vorige week over de roos die ze aan hun deur vonden. Er zat een handgeschreven briefje bij. Getekend, Sonia.

Het ging om het charmante afscheid van Sonia Pirsens, die de straat in Wondelgem inruilt voor Oostende. “Nooit heb ik ook maar een woordenwisseling gehad met een van de mensen in mijn straat”, zegt ze. ”Ik koester alleen maar goede herinneringen aan al mijn buren.”

© Simon Mouton

Sonia werkte al die jaren bij Volvo, voedde haar dochter op en zorgde voor haar echtgenoot, haar nichtje en haar neefje die alle drie langdurig ziek waren. Maar toen ze alle drie kort na elkaar overleden – met haar man als laatste, vorig jaar – viel Sonia in een leegte. “Ik had niks meer omhanden en pas dan begon het me op te vallen hoe stil het wel was in de straat. En ik kan niet zonder leven om me heen.”

Dus besloot Sonia terug te keren naar de plek waar ze een groot deel van haar jeugd had doorgebracht, in Oostende. Ze woont daar nu pal in het centrum, in de schaduw van het casino. “Ik heb mijn auto verkocht want ik kan overal te voet naartoe. En iedere dag maak ik een wandeling op de dijk, waar het altijd gezellig druk is.”

Maar ze verhuisde niet zonder eerst aan te bellen bij elk van de zestig bewoners van de Uitvangstraat om hen een roos te geven als afscheid. “Sommigen waren verrast en allemaal gecharmeerd”, zegt Sonia. En wie niet thuis was, vond ’s avonds een roos en een handgeschreven afscheidsbriefje achter de klink van de voordeur.

Nog zestig bloeiende jaren gewenst, Sonia!

© Jan Vens

Aangeboden door onze partners