Ruim 450 arrestaties na nieuwe pensioenprotesten in Frankrijk

© REUTERS

Bij gewelddadige protesten in Frankrijk tegen de pensioenhervorming van de regering zijn opnieuw honderden mensen opgepakt. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin had het vrijdag op de zender CNews over 457 arrestaties. Zo’n 440 politieagenten raakten bij de rellen gewond.

jvhBron: BELGA

Sinds de centrumrechtse regering onder president Emmanuel Macron vorige week de omstreden pensioenhervorming buiten het parlement om doordrukte, is het geweld bij de protesten toegenomen. Alleen al in Parijs waren er in de marge van de protesten ongeveer 900 brandjes.

De vakbonden hadden voor donderdag opnieuw opgeroepen tot een grote dag van stakingen en demonstraties. In sommige steden heerste overdag al een gespannen sfeer. Het ging om de negende actiedag tegen de omstreden verhoging van de pensioenleeftijd, volgende week dinsdag houden de de vakbonden opnieuw een actiedag.

De Franse regering heeft beslist de huidige pensioenleeftijd van 62 jaar stapsgewijs te verhogen en tegen 2030 naar 64 jaar te brengen. Daarnaast zullen werknemers vanaf 2027 ook 43 jaar gewerkt moeten hebben om een volledig pensioen te kunnen ontvangen. De vakbonden veroordelen de plannen als “oneerlijk” en “brutaal”.

Aangeboden door onze partners