Buizerds broeden weer nabij wandelpaden Hertberg

Wie in de rode zone wandelt, jogt of paardrijdt, houdt maar beter rekening met een koppel broedende buizerds.© RR

Herselt -

De medewerkers van het provinciaal domein Hertberg in Herselt waarschuwen wandelaars, joggers en andere natuurrecreanten dat een koppel buizerds opnieuw broedt in een zone met druk gebruikte paden.

Met een ludieke boodschap op sociale media stuurt provinciaal domein Hertberg een niet mis te verstane waarschuwing aan bosbezoekers uit. “Meneer en mevrouw buizerd hebben hun nest weer op dezelfde plaats als vorig jaar. We hebben onderhandeld, het vriendelijk gevraagd en besproken dat dit toch echt geen ideale locatie is, maar ze willen niet luisteren en blijven waar ze nu zijn. Ben je daarom tot eind juni extra voorzichtig?”

Tijdens het broedseizoen vertonen buizerds extra territoriaal gedrag en daarbij kunnen ze agressief uit de hoek komen. Daarbij durven ze passanten wel eens aan te vallen en met de klauwen naar het hoofd uit te slaan. “Het helpt als je rustig voorbij wandelt en niet jogt. Maak jezelf groot, zwaai met je armen en kijk de buizerd aan. Een hoofddeksel kan ook voor bescherming zorgen”, geven de medewerkers als tips mee.

Het nadeel is dat het buizerdpaar juist een stekje heeft gevonden in de bosrand aan de kant van de Diestsebaan, op ongeveer 700 meter van de bekende horecazaak Mie Maan. In die zone kruisen enkele wandelknooppunten en ruiterpaden elkaar. (ho)

Aangeboden door onze partners