Geteisterd door weer en wind, maar ‘Kamp Waes’-deelnemer wel op schema om straf wereldrecord te breken

Matthieu Bonne wil in zeven dagen 4.000 kilometer fietsen.© Stefanie Reynaert

Bredene -

De Bredense avonturier en atleet Matthieu Bonne is momenteel bezig met opnieuw een straffe stunt. Deze keer trok hij naar Phoenix in de Verenigde Staten waar hij op zeven dagen het huidige record van 3.590 kilometer fietsen wil verbreken. Bonne is ondertussen gestart aan de vierde dag, maar niet elke dag verliep even gemakkelijk.

Jeffrey Roos

Als de Bredenaar in zijn opzet slaagt, dan is hij de nieuwe wereldrecordhouder. Eerder al liep hij de Marathon des Sables, zwom hij het kanaal over en zwom hij als eerste non-stop de Belgische kustlijn af. Vorig jaar werkte hij nog acht triatlons af in evenveel dagen op de Canarische Eilanden. Deze stunt is echter een ander paar mouwen en dat ervaart Matthieu wel. Om het wereldrecord veilig te stellen, wil hij de kaap van 4.000 kilometer halen.

Dag 1

Op maandag 20 maart, de eerste dag van zijn recordpoging, legde Bonne maar liefst 570 kilometer af. Hij begon stipt om middernacht en reed bijna 20 uur non-stop met een gemiddelde snelheid van 30,5 kilometer per uur. Na 3,5 uur slaap trok Matthieu opnieuw de fiets op. (Lees verder onder de foto)

© Amandine Grulois

Dag 2

Op de tweede dag kreeg de Bredenaar te maken met regen en wind. Dat zorgde ervoor dat hij in iets meer dan 19 uur, 543,3 kilometer heeft gereden met een gemiddelde snelheid van 27,8 kilometer per uur.

Dag 3

Ook de derde dag verliep niet van een leien dakje. Een dag met twee gezichten. Matthieu vertrok woensdag opnieuw in barre weersomstandigheden. Hij moest noodgedwongen enkele uren aan de kant door stormweer en dat resulteerde in minder kilometers. Het evenwicht tussen slaap en fietsen werd tijdens de derde dag de grootste uitdaging. Matthieu reed woensdag 447 kilometer met een gemiddelde van 26,2 kilometer per uur. (Lees verder onder de foto)

© Amandine Grulois

Dag 4

Op de vierde dag van de zeven dagen durende recordpoging reed Matthieu 513 kilometer, goed voor een gemiddelde snelheid van 27,8 kilometer per uur. Mentaal de moeilijkste dag tot nu toe voor de Bredenaar. De wind, die constant van richting veranderde, was donderdag de grootste vijand. Toch mocht Matthieu 513 kilometer bijschrijven op de teller met een gemiddelde van 27,8 kilometer per uur. Na vier dagen begint Matthieu’s lijf vooral pijn te doen.

LEES OOK. ‘Kamp Waes’-deelnemer die als eerste kustlijn afzwom, wil nieuw wereldrecord vestigen: “Te gek voor woorden”

Nog drie dagen te gaan dus in deze straffe stunt van Bonne. Ondertussen heeft hij de kaap van 2.000 kilometer overschreden. Zoals het er nu voor staat zal Matthieu slagen in zijn opzet, al wordt het dag per dag moeilijker. De weinige uren slaap, het 20 uur per dag fietsen… dat vergt wat van je lichaam. Toch blijkt de wil om door te gaan bij Matthieu onverwoestbaar.

Of hij zal slagen in zijn missie, kan u bij ons de komende dagen volgen.

© Amandine Grulois

Aangeboden door onze partners