Superfan Sophie haalt tv-sterren van ‘Home And Away’ naar Vlaanderen: “Nooit eerder kwamen ze naar hier”

Westerlo -

Sophie Straetmans-Declerck uit Westerlo zorgt voor een kleine stunt. Ze slaagde er hoogstpersoonlijk in om twee acteurs uit de Australische soap Home And Away binnenkort naar België te krijgen voor een meet & greet. “We zijn momenteel volop een locatie in het Antwerpse aan het zoeken”, vertelt ze. “Ik weet dat enkele honderden mensen al interesse tonen om langs te komen.”

Tom Vets

Wie afstemt op Home And Away weet meteen over wie we het hebben als we de namen Dean en Ziggy droppen. De personages, de voorbije vijf jaar vertolkt door Paddy O‘ Conner en Sophie Dillman, zijn enorm populair. Over drie maanden zijn ze te gast in ons land. En dat komt allemaal door een vrouw uit de Kempen.

De Australische soap loopt sinds 24 december 1990 op VTM. “Ik kijk vanaf de allereerste aflevering, destijds samen met mijn grootmoeder”, vertelt Sophie. “Rechtstreeks in contact komen met acteurs uit dergelijke reeks is natuurlijk niet makkelijk. Ze reageren zelden of nooit op berichten op hun Instagram.”

“Ik wist echter van het bestaan van een bepaalde website waar je allerlei acteurs kan boeken om binnen de 24 uur filmpjes te maken waarin ze dan bijvoorbeeld verjaardagswensen overmaken. Ik heb toen van de gelegenheid gebruikgemaakt om hen via die weg te vragen of ze naar België wilden komen. Ze hapten meteen toe. Daarna gingen de onderhandelingen vlot en ondertussen maakt Paddy op Instagram al volop filmpjes om het evenement in België aan te kondigen.”

Paddy maakte op Instagram al volop filmpjes om het evenement in België aan te kondigen.© rr

Unieke opportuniteit

De serie zal ongetwijfeld een loyale fanbasis hebben, maar is ook best klein in Vlaanderen. Gaat dat wel lukken? “Toen ik het evenement voor de eerste keer aankondigde op Facebook, had ik toch meteen een zevenhonderdtal reacties van mensen die wilden komen. Het is dat ook een unieke opportuniteit, want nooit eerder kwamen er acteurs uit die reeks naar Vlaanderen. Dat het nu lukt, komt ook omdat de twee acteurs momenteel in Londen wonen, waardoor de afstand makkelijk overbrugbaar is.”

De twee hoeven immers voor opnames niet meer in Australië te zijn. “Hun verhaal is recent afgelopen. Twee weken geleden kwam daar hun laatste aflevering op het scherm, maar die hadden ze al vorige herfst ingeblikt. Aangezien de uitzendingen op VTM negen maanden achterlopen, zijn ze bij ons nog zeker tot het einde van het jaar te zien.”

Op de foto

Het evenement gaat door op 24 en 25 juni. “We kunnen nog geen exacte locatie geven. De onderhandelingen met enkele zalen lopen nog, maar het is sowieso in Antwerpen. Het is de bedoeling dat de acteurs een meet & greet doen met de fans. Hun manager zal ook aanwezig zijn om een Q&A te doen, zeg maar een vraaggesprek. De aanwezige kunnen het gesprek op elk moment onderbreken om zelf vragen te stellen of in te pikken op dingen die gezegd worden.”

“De acteurs zullen vertellen over hun periode in de reeks en waar ze nu mee bezig zijn. Nadien zal er nog een dikke twee uur worden uitgetrokken om met alle fans uitgebreid op de foto te gaan. Momenteel worden vier sessies voorzien van elk 220 personen. Het evenement is niet gratis, maar voor een concert betaal je ook en dan heb je achteraf niks in handen. Iedere aanwezige kan als die wil een babbeltje slaan met de acteurs.”

Lang geleden koesterde Sophie de droom om naar Australië te gaan. “We gaan sowieso, maar dat zal moeten wachten tot oktober volgend jaar. We gaan met een groepje van vijftien mensen, de diehard-fans van de reeks, en we trekken onder meer naar het strand waar de reeks wordt opgenomen.”

Ook Ed Sheeran was al te gast in Summer Bay

De reeks begon in Australië op 17 januari 1988. Het is de opvolger van Sons and Daughters, een reeks die in Vlaanderen 1 miljoen kijkers had, maar in Australië niet meer aansloeg. Home And Away telt al 8.020 afleveringen. VTM begon met uitzenden op kerstavond 1990 en loopt tweehonderd afleveringen achter.

• De verhalen spelen zich af in het fictieve Summer Bay. De serie draaide aanvankelijk rond Pippa en Tom Fletcher. Zij runden een caravanpark in Summer Bay en waren een familie die adoptiekinderen opving. De reeks werd gecreëerd door Alan Bateman die op het idee kwam tijdens een bezoek aan het dorp Kangaroo Point in New South Wales. Hij merkte op dat de lokale bevolking problemen had met de komst van een opvangtehuis voor kinderen uit de stad. De aanvankelijke titel van de soap was dan ook Refuge, maar die naam werd veranderd in het iets vriendelijkere Home And Away.

Alf Stewart, het personage van Ray Meagher, is er al bij sinds de eerste aflevering. Leuk weetje: de acteur kreeg in het begin een contract van twee jaar, maar wou slechts voor zes maanden tekenen. Ondertussen staat hij in het Guinness Book of Records, want geen enkele andere Australiër zit meer dan 35 jaar in dezelfde serie.

Een foto uit de jaren negentig met Alf Stewart (r.), die er al bij is sinds de eerste aflevering.© VTM

• Na zes uitzendweken met amper succes, dreigde het stopzetten van de serie. De producers smeekten om drie extra weken, net voldoende om de kijkcijfers te zien stijgen. Vanaf de jaren 2000 werd de serie populairder dan eeuwige rivaal Neighbours.

Home And Away is wereldwijd verkocht aan tachtig landen, waardoor het één van de meest succesvolle Australische tv-exportproducten is.

• De buitenopnames vinden plaats in Palm Beach in Sydney en Fisherman’s Beach in Collaroy, waar al jaren geleide bezoeken plaatsvinden aan de sets. De binnenopnames vinden plaats in het Australian Technology Park in Redfern.

• Heel wat beroemdheden stonden ooit voor een gastrol op de set. Denk aan Monty Pythons Michael Palin, zangeres Sia, zwemmer Ian Thorpe, ex-tennisser Lleyton Hewitt, zanger Ed Sheeran en de meidengroep Atomic Kitten.

Begonnen hun carrière bij deze reeks: Chris Hemsworth (The Avengers), Naomi Watts (Birdman), Heath Ledger (Brokeback Mountain), Simon Baker (The Mentalist), Guy Pearce (Priscilla, Queen of the Desert) en zangeres Dannii Minogue.

Home And Away, VTM2, maandag tot vrijdag om 19u

Tickets: www.nowonlinetickets.nl/shop/Eventdetails/E835cFB33679A38026856Ec44DE576BE

Aangeboden door onze partners