Moeder (40) en zoon gaan samen op dievenpad: “Ze stalde gestolen fietsen in haar woning”

De vrouw en haar zoon namen ook mountainbikes mee van personeel van het verpakkingsbedrijf Van Genechten in Turnhout.© RR

Turnhout -

Een 40-jarige Nederlandse vrouw ging vorig jaar in Turnhout en omgeving met haar zoon op pad om fietsdiefstallen te plegen. Ze sloegen onder meer toe bij het verpakkingsbedrijf Van Genechten in Turnhout. “Ze heeft zich door haar zoon voor zijn kar laten spannen”, zei meester Bart D’Haene, de raadsman van de vrouw in de rechtbank.

Bart Van den Langenbergh

Monika W. (40) uit het Nederlandse Tilburg moest zich vrijdag voor de correctionele rechtbank in Turnhout verantwoorden voor een reeks diefstallen van fietsen in de omgeving van Turnhout waaraan ze vorig jaar haar medewerking had verleend. Op 17 februari 2022 ontving de politie regio Turnhout een oproep voor een verdachte auto op de parking van het bedrijf Van Genechten in de Raadsherenstraat in Turnhout. Eerder die dag werd een mountainbike van een werknemer van het verpakkingsbedrijf gestolen. “De beklaagde en haar minderjarige zoon bevonden zich in de auto”, zei openbare aanklager Ellen De Ketelaere. “In de auto lag een rugzak met daarin onder meer een slijpschijf en in het handschoenenkastje lagen zwarte handschoenen. Verder onderzoek toonde aan dat er nog twee mountainbikes op het terrein waren gestolen. Ze hadden de omheining van het bedrijf doorgeknipt om het terrein te betreden.”

Doorverkocht

Een van de slachtoffers ontdekte dat zijn gestolen fiets via het internet werd aangeboden. De Nederlandse politie kwam via de online advertentie opnieuw terecht bij Monika W. “De vrouw stelde haar woning ter beschikking voor het stallen van de gestolen fietsen om ze later via het internet door te verkopen. Ze bekende dat ze met haar zoon zes keer naar Turnhout was gereden, vooral als zijn chauffeur”, legde Ellen De Ketelaere uit. De vrouw zat ongeveer anderhalve maand in voorhechtenis. Ze riskeert een celstraf van twaalf maanden en een boete.

Probleemkind

Volgens de verdediging was de vrouw volledig in de greep van haar intussen meerderjarige zoon. “Ze heeft zich voor de kar van haar zoon laten spannen”, pleitte meester Bart D’Haene. “Die jongen is een probleemkind en het gaat met vallen en opstaan. Intussen zit hij in de gevangenis in Nederland voor nieuwe feiten die hij daar heeft gepleegd.”

De rechtbank velt een vonnis op 21 april. (bvdl)

Aangeboden door onze partners