Bezoek van Britse koning Charles aan Frankrijk uitgesteld door grootschalige pensioenprotesten

© Reuters, Belga

Het bezoek van de Britse koning Charles III aan Frankrijk wordt uitgesteld wegens de grootschalige pensioenprotesten in het land. Dat meldt het Elysée.

jvhBron: BELGA, BBC

De koning zou Frankrijk normaal gezien van zondag tot woensdag bezoeken. Maar “gezien de aankondiging van een nieuwe nationale actiedag” tegen de pensioenen op dinsdag 28 maart, hebben “de Franse en Britse regeringen vanochtend na telefonisch overleg tussen de president van de republiek en de koning” besloten om het bezoek uit te stellen, zo klinkt het in een statement van het Elysée.

Ook Buckingham Palace meldt dat het staatsbezoek is uitgesteld omwille van “de situatie in Frankrijk”. De Britse regering meldt de beslissing werd genomen “met de goedkeuring van alle partijen, op verzoek van de president van Frankrijk”.

Charles zou maandag normaal gezien het Franse parlement toegesproken hebben, en was er een staatsdiner voorzien in het kasteel van Versailles. De Britse koning was ook van plan om naar Bordeaux te trekken, waar betogers donderdagavond brand stichtten aan het stadhuis. Na zijn bezoek aan Frankrijk zou Charles woensdag doorreizen naar Duitsland. Dat staatsbezoek gaat wel nog altijd door zoals gepland.

“Zo spoedig mogelijk” nieuw bezoek

Het koninklijk bezoek zal worden verplaatst naar een ander moment, “opdat het zou kunnen plaatsvinden in omstandigheden die overeenstemmen met onze vriendschappelijke betrekkingen”, luidt het in een verklaring. Het Elysée belooft het “zo spoedig mogelijk” opnieuw te plannen. “Zijne Majesteit kijkt erg uit naar de kans om Frankrijk te bezoeken, zo gauw een datum gevonden kan worden”, aldus Buckingham Palace.

In Frankrijk wordt al weken geprotesteerd tegen de pensioenhervorming van de regering. Sinds de centrumrechtse regering van president Emmanuel Macron de omstreden hervorming vorige week buiten het parlement om doordrukte, is het geweld bij de protesten toegenomen. Op de negende actiedag, donderdag, raakten bij de rellen maar liefst 441 politieagenten gewond en er werden ruim 450 mensen opgepakt. Voor volgende week dinsdag hebben de vakbonden al een nieuwe actiedag uitgeroepen.

© AP

Aangeboden door onze partners