Voetbal 1ste nationale Jong AA Gent

Jong AA Gent mist volledig elftal door interlandverplichtingen: “We zijn heel fier, maar nu zijn we ook wel het slachtoffer”

Coach Emilio Ferrera kaart de regelgeving in eerste nationale aan: “Reglementair is er niets voorzien om dergelijke situaties op te lossen.”© Nic Declercq

Jong AA Gent neemt het zondagmiddag op tegen Club Luik, één van de grootste kandidaten voor promotie. Uitgerekend deze week moet Emilio Ferrera tal van spelers missen door interlandverplichtingen en dat bezorgt hem heel wat kopzorgen. “We moeten immers altijd negen spelers opstellen die minstens drie jaar opgeleid zijn bij AA Gent”, zegt Ferrera.

Stefan Smet

De jonge Buffalo’s kampen voor de partij in Luik met een heel vervelend probleem. Door tal van internationale verplichtingen, zag coach Ferrera zijn selectie dramatisch uitgedund. “De lijst is lang”, maakt Ferrera zich klaar om de afwezigen op te noemen. “Zo is Goodluck vertrokken naar Nigeria, maar Lagae, Fofana, Vernemmen, Asselman, Fernandez-Pardo Melkebeke, Vanderdonck, Lamock, Demeyer werden ook opgeroepen voor de Belgische jeugdselecties. Caliskan trok ook nog naar Turkije. Onze voorbereiding is dan ook moeilijk. We moeten immers altijd negen spelers opstellen die minstens drie jaar opgeleid zijn bij AA Gent.”

“Nu zien we verschillende jongens vertrekken voor interlands”, zucht Ferrera. “Uit zowel onze U17, U18 als U19 werden spelers opgeroepen. Hierdoor moeten we jongens op de bank zetten die eigenlijk geblesseerd zijn en zo zullen we zelfs drie doelmannen selecteren voor de partij in Luik. Reglementair is er niets voorzien om dergelijke situaties in eerste nationale op te lossen. Als we dan toch moeten spelen tijdens zo’n interlandbreak, dan zou die regel niet mogen gelden. De enige mogelijke optie was uitstel, maar daarvoor moest Club Luik akkoord gaan. Helaas was dat niet het geval en nu zitten wij met de gebakken peren. We zijn heel fier dat we zoveel jongens mogen afstaan, maar nu zijn we ook wel het slachtoffer. Vergis je niet, we zijn misschien wel gehavend maar we zullen ons niet laten doen.”

Ook Noah De Ridder (foto) mist, net als Rune Van Den Bergh, de partij in Luik door een schorsing.© Nic Declercq

Twee schorsingen

Ook Noah De Ridder mist, net als Rune Van Den Bergh, de partij in Luik door een schorsing. Eveneens een bittere pil. De 19-jarige middenvelder van Jong AA Gent die ook regelmatig door Hein Vanhaezebrouck wordt geselecteerd, moet het duel met Club Luik aan zich voorbij laten gaan. “Het is natuurlijk enorm balen dat je deze wedstrijd moet missen”, sakkert De Ridder. “Club Luik is één van de grootste clubs in de reeks. Het is ook altijd fijn om voor veel fans te spelen. Mits winst kunnen we een gouden zaak doen, maar dat wordt moeilijk gezien de omstandigheden. Helaas zit ik nu net ook nog een gele schorsing uit.”

“Onze confrontatie in de heenronde leerde ons dat we met onze typeploeg zeker kans maken om Luik te verslaan. We kwamen toen tweemaal op voorsprong, maar bleven uiteindelijk op een 2-2-gelijkspel steken. Ze hebben natuurlijk ook heel wat ervaren jongens en brengen graag fysiek voetbal. We zullen zeker ons mannetje moeten staan, maar onderschat hen vooral niet. Ook technisch zijn ze heel sterk.”

Eindsprint

Dankzij een puike tien op twaalf lijkt Jong AA Gent net op tijd terug in vorm om de eindsprint in te zetten. Het programma van de jonge Buffalo’s oogt evenwel pittig. “We zijn goed bezig en konden eindelijk nog eens een mooie reeks neerzetten. De druk is zeker aanwezig, maar we beseffen ook wel dat we dergelijke duels moeten winnen. Tegen Patro Eisden en Olympic Charleroi moeten we voluit voor de zege gaan. Het doel blijft de top vier, dat moet echt mogelijk zijn.”

Aangeboden door onze partners