“Ze wijten alles aan alcoholgebruik, maar dat is geen verantwoording voor hun gedrag”: straf met uitstel voor afpersers van minderjarige jongen die zich voordeden als agenten

© ROBtv

Diest -

Twee twintigers die een minderjarige jongen afpersten in Diest, krijgen beiden een gevangenisstraf met uitstel. Het duo deed zich voor als politieagenten en dwongen de jongen om geld af te halen. Toen dat niet lukte, kreeg hij slagen in het gezicht. Later op de dag ontvreemden de twee ook nog doktersjassen in een ziekenhuis.

Sam Coremans

De vijftienjarige jongeman fietste om half zeven ’s avonds over de Grote Markt in Diest. De beklaagden stopten hem en maakten zich kenbaar als politieagenten. Ze vroegen de jongen om zijn portemonnee en gsm-toestel af te geven. Uit de portefeuille namen ze geld, maar daar hadden ze nog niet genoeg aan. Ze dwongen de jongen om mee te gaan naar de bank en geld af te halen. Toen dat niet lukte door technische problemen, kreeg de 15-jarige opnieuw verschillende slagen.

LEES OOK: Afpersers van 15-jarige jongen doen zich eerst voor als politieagenten en daarna als dokters

De jongen kon ontsnappen en de politie alarmeren. De mannen konden pas later op de avond gevat worden. De politie kreeg een melding over twee personen die zich verdacht gedroegen in het ziekenhuis van Diest. Verbalisanten troffen twee mannen aan in een doktersjas die voldeden aan de beschrijving van het slachtoffer. Het gaat over een 23-jarige man uit Leuven en een 24-jarige man zonder wettelijke verblijfplaats in België. Tijdens hun verhoor gaven ze de diefstal van de doktersjassen toe. Ze beweerden zich niets te herinneren van de feiten van afpersing. De dader uit Leuven werd al eerder veroordeeld voor diefstal en drugsmisdrijven. Hij verbleef al een aantal maanden in voorlopige hechtenis. Dat zou voor hem een “wake-up call” zijn geweest. Ook zijn kompaan heeft al een strafblad. “Zij wijten hun gedrag aan overmatig alcoholgebruik”, staat in het vonnis. “Maar dat vormt geen enkele verantwoording voor hun gedrag.”

De Leuvense man krijgt een gevangenisstraf van twee jaar, zijn kompaan krijgt achttien maanden. Beide straffen worden uitgesteld onder probatievoorwaarden. Zo mogen ze onder andere geen strafbare feiten plegen en moeten ze zich onthouden van drugs en overmatig alcoholgebruik.

Aangeboden door onze partners