Protest tijdens bezoek van Israëlische premier Netanyahu aan Downing Street: “Dictator op de vlucht”

© REUTERS

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is vrijdag onder luid protest in Downing Street aangekomen voor een gesprek met zijn Britse ambtsgenoot Rishi Sunak. Verschillende demonstranten hadden in de buurt verzamelen geblazen met protestbanners en -leuzen tegen de omstreden gerechtelijke hervorming. Zo werd “schande” gescandeerd en was er een banner te zien waarop Netanyahu werd omschreven als “dictator op de vlucht”.

jvhBron: BELGA

Aan de ontmoeting tussen Netanyahu en Sunak werd maar weinig ruchtbaarheid gegeven. Bij het kabinet van de Israëlische premier wilden ze enkel kwijt dat het zou gaan over het vormen van een internationaal front tegen het Iraanse atoomprogramma. Daarnaast zouden ook terrorismebestrijding en de strategische samenwerking tussen beide landen op het vlak van veiligheid en inlichtingendiensten op het menu staan. Tijdens zijn bezoek heeft Netanyahu eveneens een ontmoeting met de Britse minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman.

Critici beschuldigen Netanyahu ervan met zijn gerechtelijke hervorming de scheiding der machten in het gedrang te brengen. Ze zien het ook als een poging van de premier om zichzelf in te dekken voor een eventuele veroordeling voor corruptie.

De Israëlische premier zou oorspronkelijk donderdag naar Londen vertrekken. Netanyahu stelde zijn bezoek echter uit na nieuwe massaprotesten in zijn land en richtte zich nog rechtstreeks tot het volk met een toespraak.

© AP

© AP

© REUTERS

© REUTERS

Aangeboden door onze partners