Drie jaar cel voor oplichter die zich uitgeeft als bankmedewerker: scholieren ingeschakeld als geldezels

© Jordi Huisman

Mol -

Een 24-jarige oplichter heeft bijna 200.000 euro ontfutseld bij vijftien slachtoffers door zich voor te doen als medewerker van een bank. De man zette daarbij scholieren uit Mol in als geldezels. De rechtbank heeft de twintiger veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van drie jaar.

De 24-jarige Q.N. heeft een aantal scholieren uit Mol als geldezel gebruikt om in totaal ruim 188.000 euro van rekeningen te halen. Het onderzoek startte in juli 2017 nadat de politiezone Balen-Dessel-Mol meerdere klachten ontving van mensen die slachtoffer waren geworden van phishing. De speurders kwamen terecht bij de intussen 24-jarige Q.N., een man zonder officieel adres die geregeld in Mol verbleef. Het onderzoek toonde aan dat hij vijftien slachtoffers had gemaakt door hen e-mails die zogezegd van een bank kwamen te sturen. De oplichter leidde zijn slachtoffers naar een valse website of hij contacteerde hen via de telefoon en deed zich voor als medewerker van een bank.

De gewiekste oplichter gebruikte zogenaamde geldezels om het geld te laten toekomen. Ze lieten zich door Q.N. overhalen om hun bankrekening ter beschikking te stellen. De jongeren stonden bij de politie gekend voor allerlei overlast en drugsproblemen.

De correctionele rechtbank in Turnhout heeft de dader bestraft met een effectieve gevangenisstraf van drie jaar. (bvdl) 

Aangeboden door onze partners