“Is gras belangrijker dan voedselbedeling?”: verbod aan Basiliek van Koekelberg doet gemoederen oplaaien

Leefmilieu Brussel legt voorwaarden op aan een voedselbedeling bij de Basiliek van Koekelberg.© BELGAIMAGE

Ganshoren -

Restos du Cœur mag de wekelijkse voedselbedeling niet op een specifieke plaats langs de Basiliek van Koekelberg doen. “Is een paar vierkante meter gras belangrijker dan mensen met een lege maag?”

Amaury Michaux

Op vraag van het OCMW van Koekelberg willen Restos du Cœur en de Basiliek van Koekelberg wekelijks op de terreinen rondom de Basiliek voedselpakketten verdelen. De plaats ligt op het grondgebied van de gemeente Ganshoren en het College van Ganshoren stemde daarmee in.

Maar Leefmilieu Brussel weigert de toestemming voor een voedselbedeling van Restos du Cœur op die specifieke plaats. “Op 8 maart heb ik gevraagd om de beslissing te herzien, maar het antwoord blijft uit. Is een paar vierkante meter gras belangrijker dan mensen met een lege maag?”, klinkt het bij Dirk Lagast, voorzitter van OCMW Koekelberg en gemeenteraadslid voor Vooruit.

Geen motorvoertuigen

Leefmilieu Brussel was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar, maar Bruzz kreeg wel een reactie. “Geen enkel motorvoertuig heeft toegang tot zone C, een gebied dat al lang als parkeerplaats wordt gebruikt, maar waarvoor met urban.brussel een compromis is gesloten om het te behouden en er een groene ruimte van te maken”, zegt woordvoerster Pascale Hourman van Leefmilieu Brussel. “Het terrein is trouwens geklasseerd, er kunnen dus geen motorvoertuigen komen. Het parkeren in dit gebied is al jaren een probleem.”

Volgens Leefmilieu Brussel kan de verdeling wel gebeuren op een ander deel van het terrein rond de Basiliek, de omheinde parking van de kerk van 2.000 vierkante meter. “Wij betreuren het dat de voorgestelde zone, die toch zeer groot is, niet geschikt lijkt voor Resto du Coeur en de kerkfabriek, en hopen dat er snel een oplossing kan worden gevonden.”

Aangeboden door onze partners