De Lijn wil tot 600 nieuwe elektrische bussen aankopen

© katrijn van giel

De Lijn wil tot 600 nieuwe elektrische bussen aankopen. Dat meldt de openbaarvervoermaatschappij vrijdag in een persbericht. De Lijn wil zo de vloot vergroenen.

jvhBron: BELGA

Concreet heeft de raad van bestuur van De Lijn de aanbestedingsprocedure goedgekeurd voor standaard elektrische bussen en zogenaamde HOV e-bussen, ofte elektrische bussen voor ‘hoogwaardig openbaar vervoer’. Een voorbeeld van HOV zijn trambussen.

Daarbij gaat het om het opstarten van twee raamovereenkomsten. Enerzijds een voor maximaal 500 standaard e-bussen, met een looptijd van zes jaar. In de tweede plaats is er een voor maximaal 100 HOV e-bussen, met een looptijd van vier jaar.

De Lijn zal twee raamovereenkomsten via een ‘onderhandelingsprocedure met voorafgaande oproep tot mededinging’ opstarten. De Lijn geeft met de raamovereenkomst nog geen opdracht, maar wel een voorbereidende stap voor het plaatsen van een opdracht, verduidelijkt een woordvoerder. Er wordt met andere woorden een kader gecreëerd voor een bestelling. Een beslissing over de bestelling volgt later.

De nieuwe opdracht loopt parallel met eerdere raamovereenkomsten waaruit de bestelling van 60 standaard e-bussen eind 2021 en 17 HOV e-bussen begin dit jaar volgde. Eind 2021 bestelde De Lijn 36 standaard elektrische bussen bij busbouwer Van Hool uit Lier en 24 bij het Nederlandse VDL, dat een vestiging heeft in Roeselare. Die zestig bussen worden de komende maanden geleverd in de stelplaatsen en De Lijn zal die bussen testen.

Maar de nu aangekondigde bestellingsplannen staan open voor alle spelers, wordt verduidelijkt. “De Lijn heeft na een uitvoerige marktbevraging over de afgelopen weken de aanbesteding verder op punt gezet. Dit opent de deur voor bijkomende leveranciers om mee te dingen naar de nieuwe gunning”, aldus het persbericht. De Lijn beslist later via welke raamovereenkomst ze uiteindelijk verder zal bestellen.

De te bestellen e-bussen zullen volgens De Lijn wellicht in de eerste helft van 2025 geleverd worden.

“Deze legislatuur schakelen we een versnelling hoger in de vergroening van De Lijn”, stelt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) in het persbericht.

Aangeboden door onze partners