Verlichting basiliek houdt rekening met Volkssterrenwacht Mira

© if

Grimbergen -

De nieuwe aanstraling van de basiliek van Grimbergen is afgesteld. Er werden aanpassingen gedaan in functie van de naaste buren. Zo werd in het kader van activiteiten van Volkssterrenwacht Mira de lichtaanstraling van de paal aan de kant van Meise voorlopig uitgeschakeld.

Joris Herpol

“Er werd beslist om vier verlichtingspalen te plaatsen die de toren langs diverse zijden belichten, twee in de Hoge Steenweg en twee in de Wolvertemsesteenweg”, zegt schepen van Erfgoedbeleid Karlijne Van Bree (Vernieuwing). “De paal langs de kant van Meise is voorlopig uitgeschakeld, totdat Fluvius een flexibele bediening heeft voorzien.”

“Die paal is aangeschakeld aan het circuit van de Wolvertemsesteenweg waardoor deze, zonder tussenkomst, ‘s nachts altijd zou blijven branden. Dat stoort natuurlijk de activiteiten van Volkssterrenwacht Mira en dus zal Fluvius de aanstraling pas activeren, wanneer de verlichting ook via een afstandsbediening kan worden uitgeschakeld.”

Sint-Romboutstoren

Als referentie voor de belichting van de basiliek, werd de Sint-Romboutstoren in Mechelen gekozen.

“We willen net zoals de Sint-Romboutstoren ook onze Sint-Servaasbasiliek via aanstraling meer in de aandacht te brengen”, vertelt de schepen. “De basiliek is een gekend erfgoedmonument bij zowel de inwoners als vele toeristen. De aanstraling van de basiliek werkt ook samen met de straatverlichting. Die wordt in het kader van de energieloze nachten op weekdagen gedoofd na 23 uur. Dat zal samen gebeuren met de aanstraling van de basiliek.”

Aangeboden door onze partners