Schoolbegeleiders voor rechter na dood van Kurtis (6), die in kasteelvijver viel

Het ongeluk deed zich voor in de vijver van het kasteel van Gaasbeek.© mvlrr

Anderlecht/Gaasbeek -

Voor de Brusselse correctionele rechtbank is het proces van start gegaan rond de dood van een kleuter. De 4-jarige Kurtis Best tuimelde in oktober 2018 tijdens een schooluitstap in de vijver van het Kasteel van Gaasbeek en overleed twee jaar later. Op de beklaagdenbank zitten vier schoolbegeleiders die volgens het parket verantwoordelijk zijn voor de dood van het kind, door een gebrek aan voorzorg of voorzichtigheid.

Chris Verhaeghe

Begin oktober 2018 was de toen 4-jarige Kurtis Best met zijn klasje van Les Petits Goujons uit Anderlecht op uitstap naar het domein van Gaasbeek. Rond het middaguur ontsnapte de jongen even aan de aandacht van de begeleiders en tuimelde hij in de vijver.

Coma

De kleuter werd nog gereanimeerd en in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij twee maanden in een coma lag. Toen hij ontwaakte, maar niet leek te reageren op prikkels, werd de jongen overgebracht naar een gespecialiseerd revalidatiecentrum, waar hij in oktober 2020, inmiddels op de leeftijd van zes jaar, overleed.

LEES OOK. Kurtis (6) verliest bijna twee jaar na val in kasteelvijver de strijd: “Ik zal deze donkere dinsdag nooit vergeten”

Meteen na de feiten had het parket van Halle-Vilvoorde een onderzoek geopend naar de omstandigheden waarin de jongen was komen te overlijden, maar het dossier werd snel geseponeerd omdat er geen sprake zou zijn geweest van een misdrijf. De familie van het slachtoffer pikte dat niet en stelde zich burgerlijke partij, waarop het onderzoek werd heropend. Dat leidde uiteindelijk tot de vervolging van vier schoolbegeleiders die aanwezig waren in Gaasbeek toen het kind verdronk.

Opschorting

Op de zitting van de correctionele rechtbank vorderde het parket een opschorting van straf voor de vier beklaagden. Volgens de openbaar aanklager is het een complexe zaak om de precieze verantwoordelijkheid te bepalen bij dit soort drama’s.

“Jaarlijks ontsnappen 1.700 kinderen aan de Belgische kust aan het toezicht van hun ouders”, verdedigde advocaat Mike De Witte een van de verdachten. “Gelukkig loopt dat niet telkens dodelijk af en gelukkig vervolgen we niet alle ouders. Maar elke ouder hier aanwezig, weet hoe snel een kind, zelfs een jong kind, aan onze waakzaamheid kan ontsnappen.”

Verantwoordelijkheid

De raadsman vroeg de rechtbank om zijn cliënt vrij te spreken, net zoals de verdediging van de drie andere beklaagden deed. Volgens de advocaat van de ouders is er wel degelijk een fout gemaakt door de schoolbegeleiders. “Als je een beroep omarmt, neem je de verantwoordelijkheden op die daarmee gepaard gaat”, klonk het.

Het vonnis in de zaak valt op 20 april.

Aangeboden door onze partners