Mondmasker of niet? Lees hier in welke ziekenhuizen in onze regio je het nog moet dragen

In het RZ Tienen blijven ze waakzaam.© VDT

Leuven/Tienen/Diest -

De mondmaskerplicht in de zorg is weggevallen, maar de ziekenhuizen in onze regio blijven toch nog waakzaam.

Vanessa Dekeyzer en Hannelore Smitz

Het Heilig Hartziekenhuis Leuven volgt de aanbevelingen van de regering. “Mondmaskerplicht is bij ons fel versoepeld”, zegt communicatiemedewerker Marie Hendrix. “Het dragen van een mondmasker is niet langer verplicht als je als bezoeker of patiënt naar het ziekenhuis komt. We vragen wel dat mensen een masker dragen als ze verkoudheidsklachten hebben, of als de patiënt die je bezoekt een verminderde afweer heeft. Op de afdelingen spoedgevallen, neonatologie, oncologie en intensieve zorgen blijven mondmaskers wel verplicht.”

In UZ Leuven wachten ze nog even af. “Zodra we een officieel schrijven krijgen, zullen we voor medewerkers en patiënten versoepelen. Maar we zitten nog steeds in fase twee dus er zullen zeker afdelingen blijven waar de mondmaskerplicht blijft”, klinkt het.

Comfortabel voelen

“Medewerkers zijn vrij om een masker te dragen, als ze zich daar meer comfortabel bij voelen”, zegt directeur RZ Tienen, Hans Struyven. “Maar de verplichting blijft wel wanneer personeel respiratoire symptomen heeft, zoals hoesten, niezen, verstopte neus, neusloop en keelpijn, of in contact komt met patiënten met die symptomen of met een sterk verminderde afweer. Hetzelfde geldt voor patiënten en bezoekers met symptomen of een sterk verminderde afweer.”

AZ Diest versoepelt eveneens de mondmaskerplicht. “Voor medewerkers is het niet langer verplicht om een mondmasker te dragen indien er geen sprake is van patiëntencontact”, zegt Anneleen Charlet van de communicatiedienst. “Bij patiëntencontact en bij respiratoire symptomen is dat wel nog verplicht. Patiënten moeten een mondmasker dragen wanneer ze respiratoire symptomen hebben en bezoekers moeten er een aandoen bij contact met patiënten met een sterk verminderde afweer en met respiratoire symptomen.”

Aangeboden door onze partners