Nieuw deel heringerichte Scheldekaaien met parkje opent eind juni al

© atv

Antwerpen -

Nog voor de zomer aanbreekt wordt het tweede deel van de Scheldekaaien in het zuiden van de stad geopend voor het publiek. Behalve een parkje met 45 bomen, komen er onder andere een basketbalveld en een zone voor skaters.

Patrick Van de Perre

Het is op dit moment nog een rommelige en modderige werf, maar op 30 juni worden de kaaien ter hoogte van het Zuid en de wijk Sint-Andries opgeleverd en opengesteld voor het publiek. Daarmee zal het tweede deel van de Scheldekaaien vanaf de Van der Sweepstraat tot aan het Zuiderterras volledig heringericht zijn.

“We hebben de plannen een tijdje geleden aangepast om meer groen te creëren op dit stuk van de kaaien. Omdat het om het zogenaamde natte gedeelte gaat, zeg maar het gebied dat kan overstromen, is er gekozen voor bomen die bestand zijn tegen zilt water”, legt schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) uit.

Het basketbalveld is in aanbouw. Er komen ook voetbaldoelen.© Jan Van der Perre

Het gaat om Chinese treurwilgen, zwarte elzen, twee soorten populieren en kraakwilgen. Vrijdag werden al de eerste bomen geplant. De rest volgt in de loop van de volgende dagen. “Op deze manier komen we tegemoet aan de vraag voor meer groen van de Antwerpenaar”, vervolgt de schepen.

Sport- en spel voor de jeugd

De volgende maanden worden ook een basketbalveld met een betonnen tribune en een skatepark afgewerkt. “De tribune van het basketbalveld zal eveneens kunnen gebruikt worden door skaters. Dat is op uitdrukkelijke vraag van jongeren. Er komen verder ook voetbaldoelen en een speeltuin voor de jongere kinderen”, zegt Annick De Ridder.

Deze simulatie geeft een idee hoe de nieuw ingerichte kaaien er gaan uitzien.© AG Vespa

Ondertussen wordt er ook naar de kaaien ter hoogte van Nieuw Zuid gekeken. Daar komt onder meer een stadsbos van ongeveer 5,5 hectare. De begroeiing is zowel een buffer tegen overstromingen als een plek om te recreëren, waar ook een plukbos met eetbare vruchten moet komen.

Schepen Annick De Ridder: “De tribune van het basketbalveld zal eveneens kunnen gebruikt worden door skaters.”© Jan Van der Perre

De vergunning voor de herinrichting van dit deel van de kaaien wordt nog dit jaar verwacht. “Op vraag van een aantal bewoners van Nieuw Zuid hebben we in het toekomstige bod een aantal zichtlijnen verwerkt. Die zullen ervoor zorgen dat mensen in de wijk hun zicht op de Schelde niet verliezen”, aldus nog de schepen.

De bomen voor het parkje op het natte gedeelte van de kaaien liggen klaar om geplant te worden.© Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners