JOUW MENING. “Aanzetten tot gokken is crimineel”

© Belga

Het Nieuwsblad geeft om jouw mening. Onze redactie vroeg aan lezers of ze zouden overwegen op de Vlaamse BBB te stemmen, of ze zich zorgen maken om de verhardingsgraad in Vlaanderen en of ze begrijpen dat voetbalclubs zich verzetten tegen een verbod op gokreclame. Dit zijn de resultaten.

TVDW

BoerBurgerBelangen wil meedoen aan verkiezingen: “Er zijn veel mensen die verandering willen in de politiek”

BoerBurgerBeweging haalde in Nederland een spectaculaire provinciale verkiezingsoverwinning binnen. Een Vlaamse variant kon dus niet uitblijven: Tine Hermans, zelf een boerendochter, stichtte BoerBurgerBelangen, en de Facebookgroep van haar beweging telt ondertussen 13.000 leden. Op Radio 1 gaf Hermans aan graag als politieke partij naar de kiezer te trekken.

Ongeveer de helft van onze respondenten geeft aan een stem op de BBB te overwegen. “Mocht er meer aandacht komen voor landbouw op maat met een centrumrechts randje, en minder voor industriële megalandbouw, ben ik hier zeker voor te vinden,” zegt Erwin S. “Het wantrouwen voor de huidige politieke bende is gegroeid door hun onredelijkheid en gebrek aan gezond boerenverstand”, geeft hij nog mee. Ook Peter L. zou een BBB-stem overwegen: “De regelgeving voor het platteland gaat te ver. We schieten in onze eigen voet door de voedselvoorziening op lange termijn te ondergraven. Als we het de boeren blijven onmogelijk maken, hebben we over 10 jaar een probleem dat met wetgeving niet meer valt op te lossen.”

Martijn T. is dan weer geen voorstander. “Een nieuwe partij zonder ervaring en zonder een duidelijk programma, of een programma met maar één thema? Ik zie de meerwaarde niet. Wat zijn hun standpunten rond onderwijs, zorg, migratie of sociale zekerheid?”

KAART. Vlaanderen moet meer ontharden om droogte aan te pakken: bekijk hier hoe groot het probleem is in jouw gemeente

Nu de lente opnieuw in het land is, maken wetenschappers zich zorgen over het grondwaterpeil en nakende droogte in ons land. De verhardingsgraad in Vlaanderen is hoog, en bij een te hoge verhardingsgraad kan de bodem geen water meer opnemen of de grondwatervoorraad aanvullen. Antwerpen scoort met 17,6 procent het slechtst als provincie, Limburg is met 13,6 procent het minst verhard. Maken onze lezers zich zorgen om die verharding?

Jan V. alleszins wel. “Klimaatopwarming is een feit. We moeten ons wapenen tegen extreme weersomstandigheden zoals droogte, maar ook overvloedige regenval. Hoe minder verharding, hoe groter de buffer.” Ook Thomas B. vindt dat er een mentaliteitswijziging moet komen. “Verharding is de grootste oorzaak van het hitte-eilandeffect waardoor het warmer aanvoelt, en het zorgt ook voor wateroverlast. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid opnemen, en niet enkel naar de overheid kijken of wachten op subsidies.”

“Bij ons loopt al het water van het dak en terras in een regenput, of rechtstreeks de tuin in,” zegt Marianne V. “Als het water niet afgevoerd wordt, lijkt verharding me niet echt een probleem. Zo kan het ook, in plaats van al het water naar de riolering af te leiden.”

Belgische profsporten leggen zich niet neer bij verbod op gokreclame en stappen naar de rechtbank

Door een verbod op gokreclame dreigen Belgische profclubs miljoenen mis te lopen. Dat zien de clubs uiteraard niet graag gebeuren, en daarom stappen ze naar de rechtbank. Het verbod komt er door het toenemend aantal gokverslaafden.

Heel wat lezers begrijpen het verzet van de sportclubs. “De clubs verliezen een deel van hun sponsorgeld, en dat gat kunnen ze moeilijk weer opvullen”, zegt Filiep W. Voor S.V. moet zo’n verbod op het Europese toneel worden toegepast. “Hoe ga je anders de competitie aan met andere Europese ploegen? Wat doe je bijvoorbeeld met een Franse wielerploeg die een goksponsor heeft en de Ronde van Vlaanderen rijdt?”

Jan K. kijkt uit naar de dag dat gokreclame effectief gebannen is. “Aanzetten tot gokken via shirtreclame of andere reclame is crimineel. Sport is een erg toegankelijk en relatief makkelijk medium om het gedrag van mensen en jongeren te beïnvloeden. Er zijn géén argumenten om dit goed te praten.”

Aangeboden door onze partners