“Koning Charles wil minder familie die leunt op koningshuis”

© via REUTERS

De Britse koning Charles heeft een plan opgesteld om in de komende vijf jaar de kosten van het koningshuis terug te dringen en om er een moderne monarchie van te maken. Hij wil bijvoorbeeld dat minder familieleden financieel afhankelijk zijn van het koningshuis. Dat schrijft de krant The Evening Standard op basis van bronnen rond de koninklijke familie. Het afpakken van Frogmore Cottage van Harry en Meghan zou “nog maar het begin” zijn geweest.

Bron: BELGA

Volgens de Britse krant is het de bedoeling dat meer familieleden op den duur op eigen benen kunnen staan. Dat kan betekenen dat sommigen van de “uitgebreide familie” hun woning niet kunnen betalen en ergens anders moeten wonen. De royals die deel uitmaken van de kern van de familie en taken uitvoeren voor het koningshuis zouden wel op huisvesting kunnen rekenen.

Charles zou het huidige systeem zien als “ouderwets en overbezet”. Een bron zegt tegen de Evening Standard dat het draait om efficiëntie. “De koning is niet een soort woningstichting voor verre verwanten.” Het gaat dan bijvoorbeeld om familieleden buiten de kern die in een paleis wonen en daarnaast nog een huis in Londen hebben.

De koning zou bij de modernisering van het koningshuis nauw samenwerken met zijn zoon en troonopvolger William.

Eerder deze maand raakte bekend dat Charles Frogmore Cottage van de Britse prins Harry en zijn echtgenote ontneemt. Frogmore Cottage, een residentie met vijf slaapkamers op het domein van het koninklijk paleis in Windsor, werd aan de hertog en hertogin van Sussex geschonken als huwelijksgeschenk in 2018 door wijlen koningin Elizabeth II. Charles zou het koppel geen nieuwe woonst hebben toegewezen, waardoor ze tijdens hun weinige bezoeken aan Harry’s vaderland geen vaste stek meer hebben om te verblijven.

Aangeboden door onze partners