Leerlingen GBS Mozawiek Ezaart maken kennis met schoolbib

De leerlingen mochten al even via het raam binnenkijken. De burgemeester verdeelde ook gelukspoppetjes.© Tommy Maes

Mol -

De leerlingen van basisschool Mozawiek in Mol-Ezaart hebben voor de paasvakantie hun nieuwe schoolbibliotheek geopend. Vanaf nu kunnen leerlingen en kleuters er een boek lenen. Het gaat om een initiatief van de openbare bibliotheek in samenwerking met de Molse basisscholen.

De ruim 400 leerlingen en kleuters van gemeentelijke basisschool Mozawiek kunnen voortaan elke drie weken een boek lenen in hun eigen schoolbibliotheek. Ze hebben er een ruime keuze van leesboeken, kijkboeken en strips in verschillende genres. Onder de noemer ‘Leesplezier voor ieder kind’ wordt zo het lezen op school en thuis gestimuleerd.

Bij de opening mochten de leerlingen al een even aan het raam van de nieuwe schoolbib piepen. Burgemeester Wim Caeyers gaf aan elke leerling ook een gelukspoppetje, omdat geluk dit jaar het thema van de Jeugdboekenmaand is.

De collectie omvat diverse boekvormen en -genres.© Tommy Maes

Dinsdag bibdag

“De leerlingen hebben zelf ook aangegeven welke boeken ze graag in de collectie hadden en de bibliotheek van Mol heeft de boeken besteld voor de school”, zegt directeur Eva Hannes van GBS Mozawiek.

“Om de drie weken kunnen de kinderen in de bib terecht om een boek te kiezen dat ze willen lenen. Net als in de openbare bibliotheek worden de boeken in- en uitgescand. Daarvoor zetten enkele ouders en grootouders zich in als vrijwilliger. Daarnaast vind je in de schoolbibliotheek een leesklas die kan worden gereserveerd voor speciale leesmomenten. Als school vinden we het uiteraard belangrijk dat kinderen lezen en daar ook plezier in hebben. Want lezen is niet alleen heel leerrijk, maar ook heel leuk.”

De schoolbibliotheek bevat onder meer een leesklas.© Tommy Maes

De realisatie van de schoolbib is een initiatief van de bibliotheek in samenwerking met de Molse basisscholen. Zo willen de bibliotheek en het gemeentebestuur van Mol een schoolbibliotheek voor elke Molse basisschool realiseren. Eerder openden basisscholen Klim-Op in Ginderbuiten en De Toren in Achterbos al een schoolbibliotheek.

Naast de eigen schoolbibliotheek blijft ook de weg naar de bibliotheek open. Daarom organiseert de bibliotheek voor elke klas minstens één bezoek per schooljaar. Niet met het doel om boeken uit te lenen, wel om kinderen wegwijs te maken in de bibliotheek en het kiezen van boeken of om leesbevorderingsactiviteiten te volgen. Het bezoek moet kinderen aanzetten om de bibliotheek ook in hun vrije tijd te bezoeken. (mto)

Aangeboden door onze partners