Man die brandbom gooide naar woning in Rumst en diefstallen pleegde krijgt 6 jaar cel

De gevel van de chalet liep aanzienlijke schade op.© nelo

Rumst -

Een gevangenisstraf van zes jaar, dat was het verdict dat de 31-jarige Jim V.N. uit Boom vrijdag te horen kreeg van de rechter in de correctionele rechtbank in Antwerpen. De man gooide op 9 oktober 2022 een brandbom tegen de gevel van een houten chalet in de Crequilei in Rumst. Hij stond ook terecht voor het plegen van twee diefstallen.

Alexandro Yaramis

De woning van Kurt en Carla werd op zondag 9 oktober 2022 om onbekende redenen plots bestookt met een brandbom. “Mijn vrouw en ik waren naar het voetbal aan het kijken, toen ik plots iemand in onze tuin zag lopen”, vertelde Kurt toen aan onze redactie. “Het was een grote, stevige man in een parka. Toen mijn vrouw naar buiten ging om te vragen wat hij kwam doen, ontplofte een brandbom tegen onze gevel. Het vuur kwam tot aan de dakgoot. Ik heb meteen de tuinslang genomen en ben beginnen blussen. Na enkele minuten was de brand gedoofd.”

LEES OOK: Onbekende gooit opzettelijk brandbom naar woning in Rumst: “Dit had veel erger kunnen eindigen”

© nelo

Toen de brand onder controle was, sprong Kurt tevergeefs in zijn auto op zoek naar de man in de parka. Op de camerabeelden van een buurtbewoner was de verdachte te zien met kort bruin haar, een zwarte parka en een grijze broek. Hij droeg ook een zwarte rugzak.

White Spirit

De politie deed nazicht in de omgeving en trof op de bus een persoon aan die voldeed aan de beschrijving van de verdachte. Jim V.N. (31) zag er volgens de politie gespannen uit, had schuim op de lippen, zweette overvloedig en had een zwarte jas aan. De buschauffeur wist te vertellen dat de man bij het opstappen naar White Spirit rook en dat er een fles met een rode dop in zijn rugzak zat.

V.N. ontkende aanvankelijk iets met een brandstichting te maken te hebben, maar verklaarde later bij de onderzoeksrechter dat hij niet meer wist wat er gebeurd was omdat hij te veel gedronken had en medicatie had genomen. Tijdens de rechtszaak betwisten hij en zijn advocaat de feiten niet.

De correctionele rechtbank oordeelde vrijdag dan ook dat Jim V.N. schuldig was aan de brandstichting. Gezien zijn gerechtelijk verleden met verschillende andere feiten werd hij veroordeeld tot vier jaar cel voor brandstichting. Op de zitting werden de feiten niet meer betwist. Hij mocht volgens de rechtbank nog van geluk spreken dat er niemand gewond was geraakt of omgekomen.

Diefstallen

In een tweede dossier werd V.N. ook nog veroordeeld voor het beroven van een pakjesbezorger en de diefstal van een bromfiets in Boom. Hiervoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. Dat bracht de teller op zes jaar in totaal.

Jim V.N. werd al acht keer correctioneel veroordeeld voor onder meer diefstallen met geweld, inbreuken op de drugswet, slagen en verwondingen en vernielingen.

© nelo

Aangeboden door onze partners