Rik Vochten (11) schittert in musical: “Nonkel van mijn overgrootmoeder zat op de Red Star Line maar verdween spoorloos”

Met zijn eerste auditie was het meteen raak voor Rik Vochten.© Studio 100

Antwerpen -

Rik Vochten (11, Antwerpen) kan zijn geluk niet op. De jonge kerel droomt van musical, en met zijn eerste auditie was het meteen raak. Hij mag meespelen in Red Star Line van Studio 100, en heeft nog een veertigtal voorstellingen op de planning staan. “Een latere carrière als musicalacteur zie ik wel zitten, maar ik voetbal ook graag”, vertelt hij.

Tom Vets

Afgelopen weekend kreeg de grote première van Red Star Line veel aandacht. Vooral de bekende koppen stonden in de schijnwerpers, maar een voorstelling is pas mogelijk als je ook kan rekenen op de mensen uit het ensemble, die alle kleinere rollen voor hun rekening nemen. Eén van hen is de piepjonge Rik Vochten, die tijdens de voorstelling in de huid kruipt van twee personages, een boerenkind én een arm kind. “Aan de voorstellingen gingen wekenlange repetities vooraf”, vertelt hij trots. “We hebben scène per scène gerepeteerd, vervolgens alle stukken in de juiste volgorde tot we uiteindelijk op het podium konden oefenen.”

Mogen meedoen in dergelijke productie voor een bomvolle zaal van 1.600 toeschouwers noemt hij vooral heel leuk. “Voor die première was ik nerveus. Maar dat kwam gaandeweg goed. Ik heb alleen maar fijne herinneringen aan die avond.” Maar best ook want… “Ik doe mee in veertig voorstellingen tot einde mei. De combinatie met school lukt vanzelf. Op het Sint-Lievenscollege reageert men positief. Ik hoorde zelfs van een leerkracht dat die misschien komt kijken. Af en toe moet ik voorrang geven aan de musical, maar dat is slechts zelden.”

De passie voor acteren zat er al vroeg in. “Mijn broer doet ook mee in de voorstelling, hij is er als eerste mee begonnen”, zegt Rik. “Matthijs danst bij Studio 100 omdat hij graag in die shows wou meedoen”, pikt zijn moeder in. “Daarna deed hij auditie om te figureren in de musicals 40-45 en Daens. Red Star Line is al zijn vierde productie.” Voor de ouders van Rik is deze periode belastend want zij moeten telkens chauffeur spelen. “We zijn een groot gezin, het is niet evident om ieder zijn hobby in de agenda te passen. We blijven niet ter plaatse wachten tot hij klaar is, want soms staan er twee voorstellingen na elkaar gepland.”

De ouders van Rik zaten in de zaal en vonden het geweldig. “We waren onder de indruk. Er deden ook nog twee neefjes mee. Ik denk dat wij nog nerveuzer waren dan de kinderen. Het is een bijzonder gevoel om je kinderen plots tussen die grote namen te zien acteren.”

© rr

Rik vertelt ons nog een opmerkelijk familieverhaal. “Wist je dat de nonkel van mijn overgrootmoeder destijds ook is meegegaan met de Red Star Line? Hij was naar verluidt een rijk man en had al zijn fortuin meegenomen, maar nadien is er niks meer van hem vernomen. Hij is blijkbaar nooit aangekomen. Er zijn sterke vermoedens dat iemand hem onderweg van zijn geld heeft beroofd en dat mijn nonkel in het water is terechtgekomen met fatale afloop. Dat een familielid van generaties later uitgerekend in deze voorstelling meedoet is toch een beetje speciaal.”

Afgelopen donderdag stond Rik, die dus met zijn allereerste auditie meteen een rolletje wist te versieren, opnieuw op de planken. “Aangezien ik al een voorstelling had gespeeld waren de zenuwen wat minder. Ik wist wat me nu te wachten stond. Een latere carrière als musicalacteur zie ik wel zitten maar ik voetbal ook graag”, besluit hij nog.

Tickets: redstarline.nu

Aangeboden door onze partners