Tuincenter Claes opent eerste Groen Klimaatplein: “Ik zag dit in Nederland en het moest naar Edegem komen”

Het Groen Klimaatplein toont welke planten geschikt zijn voor tuinen.© Filip Spoelders

Edegem -

Tuincenter Claes in Edegem is het eerste tuincentrum van België dat een Groen Klimaatplein heeft geopend. “In het plein kan iedereen iets vinden om de tuin klimaatbestendig te maken”, zegt medezaakvoerder Thomas Claes.

Filip Spoelders

Het concept van het Groene Klimaatplein komt over van Nederland waar Tuinbranche in drie jaar tijd 53 pleinen heeft laten aanleggen. “Tuincenter Claes in Edegem is de eerste in België. We zijn trots dat een jonge ondernemer dit naar hier haalt. Een Groen Klimaatplein leert de klanten wat ze kunnen doen om klimaatverandering in hun tuin tegen te gaan en op te vangen”, zegt Brenda Horstra, adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland.

Thomas Claes en Koen Metsu openen het eerste klimaatplein van België.© Filip Spoelders

In het Groen Klimaatplein vinden bezoekers kleine inspirerende tuinen die tonen welke planten passen bij een waterrijke tuin, bijen- of vlinderrijke tuin of een onderhoudsarme tuin. Ook is er informatie te vinden over het aanleggen van een groendak en het verwerken van water in de tuin, zodat er na een regenbui geen wateroverlast ontstaat.

“Nadat ik in Nederland een aantal klimaatpleinen had bezocht, wist ik dat er zeker een Groen Klimaatplein naar Edegem moest komen. Ik stuurde Brenda een mail en na tien minuten had ik een antwoord. Iedereen kan iets in het plein vinden om in de tuin toe te passen”, licht Thomas Claes toe.

Tips voor kleine en grote tuinen.© Filip Spoelders

In Nederland wordt de inrichting van een Groen Klimaatplein met subsidies ondersteund door de overheid. “Wij hebben besloten zelf het initiatief te nemen zonder ondersteuning. Hopelijk inspireren we de gemeenten en de Vlaamse overheid.”

Edegems burgemeester Koen Metsu (N-VA) zegt dit initiatief wel te steunen. “Als gemeente proberen we de openbare ruimte zo veel mogelijk te vergroenen en klimaatbestendig te maken. We zetten in op geveltuinen, groendaken en we stellen tuinrangers ter beschikking voor onze inwoners. Tuincenter Claes investeert veel, want waar nu het Groen Klimaatplein staat, kan het geen planten zetten om te verkopen. Daarom ondersteunen we dit door mee te doen aan initiatieven zoals het Groen Klimaatplein.”

© Filip Spoelders

© Filip Spoelders

© Filip Spoelders

© Filip Spoelders

Aangeboden door onze partners