Spes Nostra toont zijn laatste geheimen in Sint-Hubertus

© ghl

Lochristi -

Spes Nostra, het was decennialang een soort codewoord in Lochristi en Zaffelare, voor wie er school liep. Het betekent dan ook onze hoop. Fotografen zwermden er tijdens de voorbije vier jaar leegstand rond, op zoek naar tekenen van verval. En dat was niet moeilijk. Zevenendertig beelden daarvan kan u het hele weekend bekijken in zaal Sint-Hubertus in Zaffelare.

De Wegwijzer in Zaffelare verliet al in 2018 het het oude kloostergebouw, nadat er anderhalve eeuw geschiedenis werd geschreven. Met een pensionaat, een kleuterschool, een lagere meisjesschool en de huishoudschool Spes Nostra. Het pand wachtte op projectontwikkelaars, die dit soort gebouwen altijd inhalen. De leegstand zorgde voor echte en onechte verhalen, maar ook voor een klad hobbyfotografen die er elkaar verdrongen voor het beste beeld. Langs buiten en langs binnen. Daarnaast haakten ook urban explorers hun wagentje aan om de laatste geheimen van de aantrekkelijke locatie boven te spitten. De Nieuwe Ontginning selecteerde uit dat enorme aanbod zevenendertig beelden, die ze tentoonstellingswaardig liet maken op groot formaat.

© ghl

© ghl

Vandaag en morgen kan u er nog terecht van 10 uur tot 12 uur en van 14 uur tot 18 uur. Omdat het allemaal gratis is, kan u er ook zondagvoormiddag om 11 uur terecht op een aperitiefconcertje van Zafflo&Co. Dan kan u het initiatief steunen om een financiële duit in het zakje te doen en de organisatoren wat uit de kosten te halen. Dirk Meul zorgt er voor een uurtje poëzie en teksten rond het thema school, vertelde hij ons afgelopen week tijdens zijn regie voor Toneelgroep Ludio.

De foto’s keren nadien terug naar de eigenaars, er hangen dus geen commerciële bedoelingen aan, aldus De Nieuwe Ontginning. Los van het fotomoment zijn er ook twee documentaires te zien, gemaakt door Urbex, met een rondleiding door het gebouw in de toestand van het moment.

 ghl

Aangeboden door onze partners