Twee nieuwe uitkijktorens in Webbekoms Broek

“De uitkijktorens bevatten kijkgaten en je kan het gebied ook vanop het platform boven observeren”, zegt Erik Spiessens.© LWH

DIEST -

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) heeft in het Webbekoms Broek in Diest twee nieuwe uitkijktorens geplaatst. Ze vormen bijkomende troeven voor een bezoek aan het gebied.

Luc Weyens

Het Webbekoms Broek ligt in de vallei van de Demer. Bij hevige regenval functioneert het als opvangplaats van overtollig water van de Demer. Tegelijk is het een waardevol natuurgebied met onder meer een opvallende vogelrijkdom. “De plaatsing van de twee uitkijktorens is goed uitgekiend”, zegt Erik Spiessens van het bezoekerscentrum van het Webbekoms Broek. “Een bevindt zich centraal in het gebied tussen het binnenbekken en het buitenbekken van het wateropvangsysteem. De andere staat vlakbij de Demer aan de vistrap.”

Die vistrap is een van de werken om het visbestand te verbeteren. Nu geraken vissen niet voorbij de Grote Steunbeer van de Demer. Daarom komt er net voor de Grote Steunbeer een verbinding met de Zwarte Beek, langs waar de vissen hun weg kunnen vinden. Voorbij Diest komt er een nieuwe verbinding tussen de Zwarte Beek en de Demer, langs waar de vissen dan weer in de Demer kunnen zwemmen.

“De uitkijktorens zijn constructies in hout”, legt Erik Spiessens uit. “Ze bevatten kijkgaten om het gebied te observeren. Dat kan ook vanop het platform bovenaan de trap. In de uitkijktorens zijn ook enkele bestaande constructies verwerkt. Ze worden nog aangekleed met infopanelen over fauna en flora.”

In het kader van de Vlaamse Waterdag organiseert het bezoekerscentrum op zondag 26 maart een wandeling door het Webbekoms Broek. Vertrek om 14 uur aan het bezoekerscentrum, Omer Vanaudenhovelaan 48.

Aangeboden door onze partners