Deze studenten kunnen het wel héél goed uitleggen: “Bewijzen dat Belgen beste de diplomaten ter wereld zijn”

Na een geannuleerde en twee online edities door corona, ging het evenement deze keer door in Parijs.© IF

Gent -

Een team van Belgische studenten, onder wie Gentenaars Henri Putman en Charles Stockman, won in Parijs een prestigieuze diplomatiewedstrijd. Ze debatteerden er een week lang met andere studenten van over de hele wereld over actuele problemen.

Fien Lakiere

Debatteren alsof je je land vertegenwoordigt bij de Verenigde Naties. Dat is het concept van Model United Nations (MUN), een diplomatiewedstrijd voor studenten wereldwijd. De Harvard WorldMUN is er eentje op het hoogste niveau, die ook wel het ‘wereldkampioenschap diplomatie’ wordt genoemd.

De competitie vond vorige week plaats in Parijs en al voor de tiende keer ging de titel naar het Belgische team. Dat bestond uit een twintigtal studenten uit verschillende studierichtingen en universiteiten in heel het land.

“Deze tiende overwinning van het Belgische studententeam is een unicum in de geschiedenis van Harvard WorldMUN”, zegt student Henri Putman. “Het geheim is een gevarieerde mix van studenten die allemaal gemotiveerd zijn om te bewijzen dat Belgen‘s werelds beste diplomaten zijn.”

Lobbyen en public speaking

Voor de Gentenaar was het al zijn derde opeenvolgende overwinning, na twee online edities. Ook de Gentse student Charles Stockman maakte deel uit van het team.

“Wij vertegenwoordigden Guatemala in een debat over de herstructurering van de energiemarkt en de impact van het conflict in Oekraïne hierop”, zegt Stockman. “Een heftig onderwerp in een commissie waarin meer dan 130 studenten vier dagen lang moesten lobbyen om een compromis te vinden.”

De studenten worden immers niet enkel beoordeeld op inhoudelijke kennis over het onderwerp, maar op hun manier van onderhandelen, leiderschap en ‘public speaking’. “Het vinden van oplossingen is uitdagend”, zegt Stockman. “Maar deze ideeën op een duidelijke manier uitwerken, in samenwerking met anderen, is waar diplomatie om draait en wat deze ervaring zo uniek maakt.”

Info: www.munsocietybelgium.org

Aangeboden door onze partners